PERSBERICHT Nijmegen, 5 september 2007
De bomen van Lücker
Schilderijen, tekeningen en etsen van Eugène Lücker
Pleinzaal en Prentenkabinet, 22 september 2007 tot en met 10 februari 2008
Bomen zijn belangrijke inspiratiebron voor beeldend kunstenaar Eugène Lücker (Roermond 1876 - Nijmegen 1943). Ze vormen een steeds terugkerend motief in zijn werk. Herfstbossen in bonte kleuren en rijen verwaaide populieren, in felle zon of in winterse kou. Lücker wist de natuur en het licht te vangen.
De schilder en graficus Eugène Lücker geldt als een van de belangrijkste kunstenaars van het
vooroorlogse Nijmegen. Jan Toorop en de familie Ivens behoorden tot zijn vrienden. Lückers
bomen en landschappen in pastel, olieverf of potlood tonen zijn veelzijdig kunstenaarschap. Maar ook zijn grote liefde voor de natuur.
In 2004 hebben zijn familieleden verenigd in de Stichting Eugène Lücker - een fraai boek
uitgegeven, met als thema Bomen. Museum Het Valkhof sluit hierbij aan met de tentoonstelling
De bomen van Lücker , die het luministische werk (landschappen met zeer sterke lichteffecten ) centraal stelt. Men kan genieten van 80 schilderijen, pastels en tekeningen uit het bezit van de erfgenamen van Eugène Lücker en uit de eigen collecties van Museum Het Valkhof: bomen, landschappen en gezichten op Nijmegen. Er zijn bovendien schetsboeken en etsplaten te zien. De presentatie vindt plaats van 22 september 2007 tot en met 10 februari 2008.
Uitzonderlijke techniek. Lückers grootvader - in Roermond - zette hem al vroeg aan tot
schilderen in de vrije natuur. Toen hij zijn opleiding tot onderwijzer volgde nam hij tekenlessen. Hij
studeerde verder in Antwerpen en Amsterdam, en werd in 1903 tekenleraar aan het Nijmeegse
Canisiuscollege. Lücker trouwde in 1904 met Anna Maria Kerckhoffs, ze gaan wonen in de Pater Brugmanstraat. Hun vijf kinderen groeien op in 'Veldhof', het huis met atelier aan de Ubbergseveldweg dat Lücker in 1922 naar eigen ontwerp liet bouwen. In 1910 leerde hij zichzelf etsen. Vanaf 1912 experimenteerde Eugène Lücker met kleurets en aquatint, technieken die in die tijd in Nederland nog ongebruikelijk waren. Onderwerp en sfeer heeft hij in zijn etsen treffend weergegeven. In zijn pastels en schilderijen wist hij met veel gevoel voor kleur de natuur en het licht te vangen op het platte vlak.
Exposities en bekendheid. Eugène Lücker exposeerde regelmatig in de regio. Landelijke bekendheid verwierf hij vooral met zijn grafische kunst. Velen kennen het verhaal rond De boom van Lücker . Hij maakte een prent van een eeuwenoude kastanjeboom aan de Ubbergseveldweg in Nijmegen vlakbij zijn atelier en woning. Met de opbrengst van de prent kon het kappen van de boom worden voorkomen. In 1919 nam hij deel aan een groepstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam; in 1939 exposeerde hij in het Rijksmuseum en in 1936 ter ere van zijn 60ste verjaardag in zijn geboortestad Roermond.
Meer informatie? www.eugenelucker.nl
Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen,
Open: di-vrij: 10-17; za, zo, feestdagen 12-17 uur. 25 december gesloten.
Einde persbericht
Voor alle informatie/ foto-cd/ interviews: Museum Het Valkhof, Afdeling Marketing & pr, Jannemarie van den Brand of René Kwant, Postbus 1474, 6501 BL Nijmegen.
Persfoto s zijn te downloaden via