Promotie: Toxische en niet-toxische cyanobacteriën bestaan naast elkaar
Promotie Biologie
vrijdag 21 september, 14.00 uur
Het massaal voorkomen van cyanobacteriën (blauwalgen of blauwwieren) lijkt in toenemende mate de kop op te steken. Het gevaar van de bloei van cyanobacteriën schuilt in de toxische stoffen die door een aantal cyanobacteriesoorten geproduceerd kan worden. Zeker wanneer cyanobacteriën zich aan het wateroppervlak concentreren ontstaan mogelijk gevaarlijk situaties. Niet alle cyanobacteriën produceren deze gifstoffen. Het wel of niet produceren hangt af van genus, soort of ondersoort. Over het algemeen zijn ondersoorten niet met klassieke microscopische technieken te onderscheiden, maar de ontwikkeling van moleculaire technieken maakt het mogelijk om cyanobacteriën tot op het ondersoortsniveau te identificeren. Edwin Kardinaal toont aan dat met behulp van ITS-DGGE onderscheid te maken is tussen stammen die wel of geen toxines produceren. De focus lag daarbij op het toxine microcystine, een van de gifstoffen die aangemaakt kan worden door cyanobacteriën. De methode blijkt nuttig voor het vroegtijdig opsporen van schadelijke cyanobacteriën uit de geslachten Planktothrix en Microcystis. Met behulp van de techniek kon Kardinaal bovendien de ecologie van de toxische en niet-toxische stammen in veldsituaties bestuderen. Daaruit bleek dat co-existentie van diverse toxische en niet-toxische Microcystis-stammen voorkomt. Kardinaal toonde tevens aan dat in de competitie om licht de toxische stammen verloren. Deze uitkomst suggereert dat de beschikbaarheid van licht een belangrijke factor kan zijn die de successie van Microcystis-stammen in voedingsstofrijke meren kan sturen.
W.E.A. Kardinaal: Who's bad? Molecular identification reveals seasonal dynamics of toxic and non-toxic freshwater cyanobacteria. Promotoren zijn prof. dr. J. Huisman en prof. dr. L.R. Mur.
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam