Promotie: Toekomstige neutrinodetectoren zijn gevoelig voor 'gesmoorde' gammaflitsers
Promotie Theoretische natuurkunde
vrijdag 21 september, 10.00 uur
Neutrino's zijn fundamentele deeltjes die in groten getale worden geproduceerd in verschillende sterrenkundige bronnen. Waarnemingen van deze deeltjes kunnen ons veel leren over de processen die zich in deze bronnen afspelen. Daarom wordt op dit moment wereldwijd een aantal neutrinodetectoren ontwikkeld en gebouwd, zoals ANTARES en KM3NeT, waaraan het NIKHEF in Amsterdam meewerkt. Hylke Koers onderzocht de mogelijkheid dat neutrino's ontstaan in collectieve oscillaties van neutronen in neutronensterren. Dit biedt mogelijk een manier om spontane omzetting van energie in massa, zoals voorspeld door Einstein, direct te verifiëren. Daarnaast onderzocht Koers hoe waarnemingen met neutrinodetectoren kunnen bijdragen aan een beter begrip van gammaflitsers, enorm krachtige sterexplosies waarvan het licht ons op grote afstand bereikt. Een van zijn conclusies is dat de toekomstige neutrinodetectoren gevoelig zullen zijn voor het verwachte neutrinosignaal van 'gesmoorde' gammaflitsers, een hypothetische klasse van gammaflitsers die geen licht uitzenden maar mogelijk veel talrijker zijn dan gewone gammaflitsers.
H.B.J. Koers: The Astrophysical Herald: Neutrinos as probes for particle physics and astronomy. Promotoren zijn prof. dr. K.J.F. Gaemers en prof. dr. R.A.M.J Wijers.
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam