Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Landwerk organiseert op vrijdag 21 september 2007:

Veldsymposium nieuwe landgoederen

Vruchtbare bodem voor nieuwe buitenplaatsen?

Tijdens het veldsymposium nieuwe landgoederen op vrijdag 21 september 2007 reizen we per bus langs vier gerealiseerde nieuwe landgoederen in Gelderland. In de bus is er een inleiding door Gijs Schut (tot voor kort provincie Gelderland). Vervolgens bezoeken we de vier locaties, met steeds een rondleiding en inleiding van de landgoedeigenaar of een andere betrokkene over een aspect van nieuwe landgoederen. Daarna is er uiteraard uitgebreid gelegenheid tot vragen stellen.

De nieuwe landgoederen schieten als paddenstoelen uit de grond. Op sommige plekken dan, want de bodem lijkt in de ene provincie vruchtbaarder te zijn voor nieuwe landgoederen dan in andere, en ook tussen gemeenten zijn er grote verschillen. Waar zit hem dat nou in? En wat is daar aan te doen? Nieuwe landgoederen zijn een nieuw instrument bij de inrichting van het landelijk gebied. Een grondeigenaar mag enkele wooneenheden (van ?allure?) bouwen, op voorwaarde dat het overgrote deel van het gebied als openbaar toegankelijke natuur wordt ingericht. De minimumeisen voor de omvang van het nieuwe landgoed schelen per provincie, meestal is het 5, soms 10 hectare. Ook de gemeente moet meewerken, omdat het bestemmingsplan moet worden aangepast. Dat loopt zelden geheel zonder problemen.

Stop 1. Landgoed Otelaar (17,5 ha), Barneveld: landgoedeigenaar Henk Olthuis vertelt over het proces van het opzetten van zijn landgoed en de natuur die er gecreëerd is: van hoog naar laag en van nat naar droog.

Stop 2. Landgoed Roodselaar (20,5 ha), Lunteren: landgoedeigenaar Henk van Ginkel bespreekt het lange proces van idee tot realisatie. Na zeven regeljaren heeft hij nu een prachtig landgoed met een woonzorgboerderij, nieuwe landhuizen, gevarieerde natuur en een in ere herstelde historische schaatsbaan.

Stop 3. Landgoed ?t Elzend (7,5 ha), Bergharen: Henk en Truus van Mullekom leggen uit hoe ze na het inleveren van hun mestquotum hun landbouwgrond hebben omgezet in een nieuw landgoed. Jeroen Wagenaar, beleidsmedewerker RO bij de gemeente Wijchen, was nauw betrokken bij het proces.

Stop 4. Landgoed de Zomp (9 ha), Overasselt: een nieuw landgoed avant-la-lettre. De eigenaar kocht een grote lap grond en besloot er natuur in te richten, en er een modern landhuis te bouwen op een ouderwetse terp. Landschapsarchitecte Annoesjka Wintjes vertelt over het ontwerp van huis, tuin en park.

Het veldsymposium vindt plaats op vrijdag 21 september 2007 van 9.00 tot ongeveer 17.00 uur. Vertrek en aankomst zijn bij station Arnhem CS. Kosten ? 135 (inclusief koffie/thee en lunch), reductietarief ? 105 voor studenten, Landwerkabonnees en leden van de FPG en de NVR. Aanmeldingen via www.landwerk.nl. Meer informatie: Landwerk, Marjel Neefjes, 0317-419308, info@landwerk.nl.

Landwerk is het tijdschrift voor de inrichting van het landelijk gebied. Dit veldsymposium is georganiseerd met medewerking van de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) en de Nederlandse Vereniging voor Rentmeesters (NVR).

EINDE PERSBERICHT

Bijgaand: uitnodiging als pdf (opvragen bij afzender)

Met vriendelijke groet,
Marjel Neefjes

Landwerk
Postbus 618 6700 AP Wageningen
0317-422273
info@landwerk.nl

Landwerk, tijdschrift voor de inrichting van het landelijk gebied