Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2007/WK052
Buitenpost, 20 september 2007

Nieuw ontwikkelingsfonds van 10 miljoen euro

Solide begroting investeert in ambities van Achtkarspelen

De gemeente Achtkarspelen investeert in een sociaal en veilig Achtkarspelen met vitale dorpen, een gezond ondernemersklimaat en aandacht voor cultuur en landschappelijke waarden. Het creëren van meer werkgelegenheid, een betere toekomst voor de jeugd en een onderscheidende dienstverlening aan burgers staan centraal in de begroting voor 2008. Burgemeester en wethouders zijn er met de nota 'Gewogen Ambitie 2' in geslaagd een investeringsagenda te presenteren met een structureel begrotingsoverschot en een zeer beperkte stijging van de lokale lasten voor burgers. In 2008 wordt een nieuw OntwikkelingsFonds Achtkarspelen gevoed met 10 miljoen euro voor investeringen in de drie economische kernzones.

Onderscheidende dienstverlening
De elektronische dienstverlening van de gemeente Achtkarspelen krijgt de komende jaren een flinke impuls met de vorming van één Klant Contact Centrum waar alle dienstverlening aan burgers wordt geconcentreerd. De daarvoor noodzakelijke investeringen in automatisering kunnen tegen relatief lage kosten worden gerealiseerd vanwege de samenwerking in NOFA-verband. Er komt een nieuwe publieksbalie en een aantal spreekkamers waar burgers op afspraak worden geholpen. Naast burgerzaken betreft dit o.a. de balies voor bouwzaken, Wmo en sociale zaken. De inrichting van een moderne vorm van publieke dienstverlening en het stijgende aantal taken dat de gemeente moet uitvoeren maakt een beperkte uitbreiding van het gemeentehuis noodzakelijk.

Ontwikkelingsfonds voor investeringen in de economische kernzones

De gemeente Achtkarspelen zet in op de verdere ontwikkeling van de drie economische kernzones: de HS-zone (Harkema-Surhuisterveen), de PM-zone (Prinses Margrietkanaal) en de BK-zone (Buitenpost - Kollum). Daarbij wordt samengewerkt met de omliggende gemeenten Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Kollumerland c.a.. Hiervoor wil het college het OntwikkelingsFonds Achtkarspelen in het leven roepen. Dit ontwikkelingsfonds is bedoeld voor grote investeringen in de infrastructuur en voorzieningen die de economische dynamiek van de gemeente versterken of investeringen van andere partijen kunnen uitlokken. De ontwikkeling van een nieuwe bedrijventerrein bij Surhuisterveen en Kootstertille en de ontwikkeling van het stationsgebied van Buitenpost krijgen prioriteit. Het OntwikkelingsFonds Achtkarspelen wordt gevoed uit de algemene reserve en uit overschotten in de lopende exploitatie en vrijval uit bestemmingsreserves en voorzieningen.

Schaalvergroting
Burgemeester en wethouders achten het noodzakelijk te onderzoeken op welke wijze de bestuurskracht van de gemeente kan worden versterkt. Een nauwere samenwerking met de gemeente Kollumerland c.a. lijkt in de toekomst onvermijdelijk, mede gelet op de schaalvergroting die de overige gemeenten in Friesland zullen ondergaan. Het groeiende takenpakket van gemeenten vraagt om een robuuste omvang van de gemeentelijke organisatie om die taken ook in de toekomst goed te kunnen blijven uitvoeren. De samenwerking in NOFA blijft onverminderd van belang.

Jeugd centraal
De toenemende mate waarin jeugdbeleid extra aandacht krijgt zal de komende jaren ook in Achtkarspelen merkbaar zijn. Naast de intensieve samenwerking op dit gebied binnen NOFA wil het college het project Jong in Achtkarspelen uitbouwen tot een Centrum voor Jeugd en Gezin. Vanuit dit centrum wordt de structuur rondom het opgroeien en opvoeden extra gestimuleerd. Uiteindelijk doel is om de onderwijsprestaties te verhogen, het percentage voortijdig schoolverlaters terug te dringen en jongeren een goede aansluiting te bieden op de (lokale) arbeidsmarkt. Het schoolmaatschappelijk werk en het onderwijsachterstandenbeleid worden met kracht voortgezet.

Elf vitale dorpen

Het college wil de sociaal-economische vitaliteit in alle dorpen waarborgen. Het gemeentebestuur trekt substantieel extra middelen uit om het onderhoud van sport- en welzijnsvoorzieningen op peil te brengen. De drie sporthallen en het zwembad in Buitenpost ondergaan de komende jaren een flinke onderhoudsbeurt. Het nieuwe accommodatiebeleid van de gemeente heeft als uitgangspunt dat de vitaliteit, continuïteit en betaalbaarheid van voorzieningen gegarandeerd moet kunnen worden, zodat een dreigend extra beslag op financiële middelen wordt voorkomen. Dit betekent dat gaandeweg sprake zal zijn van een herschikking van het voorzieningenaanbod.

Overige actiepunten voor de komende jaren

Naast de genoemde punten wil het college van b&w ook sterk inzetten op: . investeringen in de uitrusting van de brandweer en in de rampenbestrijding; . opstellen van beleid voor restauratie van rijksmonumenten en bijdrage in de kosten vanuit een monumentenfonds; . een verbouw en uitbreiding van het Lauwerscollege zodat de dislocatie kan worden opgeheven; . extra middelen voor groenonderhoud;
. gedeeltelijke bebouwing van het Mejonstmaterrein in Buitenpost; . uitvoering van bouwplannen voor woningen en een basisschool in Gerkesklooster; . een actieve werkgeversbenadering om de arbeidsre-integratie te verbeteren; . uitvoering van de upgrading van de Kerkstraat in Buitenpost; . het verankeren van de schulddienstverlening in de toeleiding naar werk.

Geen extra lastenverzwaring
De inzet die nodig is om Achtkarspelen een vitale en solide gemeente te maken brengt geen extra lastenverzwaring met zich mee. Burgemeester en wethouders hebben hun beleid afgestemd op een inflatiecorrectie van twee procent in 2008 en latere jaren. Hiermee voldoet het college aan de wens van de gemeenteraad de lokale lastenontwikkeling in de hand te houden. Bovendien wordt er binnenkort nog een forse verlaging van de afvalstoffenheffing over 2008 verwacht.

///////////////////////////////////




Gemeente Achtkarspelen