Gemeente Bussum

FusiePeiling. Waar legt Bussum de grens?

Hoe willen de inwoners van Bussum dat hun gemeente er in de toekomst uit ziet? Op deze vraag moet de FusiePeiling een antwoord geven. Gaat de gemeente een fusie aan met Naarden en de Hilversumse Meent of met Naarden, Muiden, Weesp en de Hilversumse Meent. Waar legt de inwoner de grens?

Waarom een fusie?

In 2006 heeft de provincie Noord-Holland besloten onderzoek te doen naar een mogelijke herindeling van de gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek. De provincie heeft gekeken of gemeenten zelfstandig kunnen blijven werken en wat geschikte fusiepartners zijn. De Gooi- en Vechtstreek bestaat uit veel kleine zelfstandige gemeenten. De provincie wil een aantal gemeenten samenvoegen om zo minder, maar wel sterkere gemeenten te krijgen. U kunt dit onderzoek hier inkijken, onder documenten aan de onderzijde van deze pagina.

Ook de gemeenten Naarden en Bussum hebben samen een onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de fusie. De uitkomsten van dit onderzoek vindt u ook onder documenten.

De FusiePeiling

Van 1 tot 15 oktober kan elke stemgerechtigde inwoner (24.000) van Bussum aan de gemeenteraad laten horen wat zijn of haar mening is. Als er meer dan 4.000 inwoners hun stem hebben uitgebracht, neemt de gemeenteraad de uitkomst van de inwoners over. Dat wil zeggen: de gemeente Bussum gaat zich inzetten voor de variant die de inwoner kiest. Het parlement beslist uiteindelijk. De gemeente Bussum en haar inwoners kunnen met de FusiePeiling hun voorkeur naar voren brengen.

Mening van de gemeenteraad

In januari 2007 heeft de gemeenteraad aangegeven te kiezen voor een gemeente die bestaat uit Naarden, Bussum en de Hilversumse Meent. De raad vindt dat tussen deze gemeenten sprake is van een sterke sociale, economische en geografische samenhang. Naarden, Bussum en de Hilversumse Meent vormen een samenhangend woon- en leefgebied en volgens de raad het meest gebaat bij één bestuur. Met deze fusie ontstaat een gemeente met circa 50.000 inwoners, die voor wat betreft de voorzieningen op hoog niveau kan blijven functioneren. De raad stelt dat de gemeente dan groot genoeg is om bestuurskrachtig te blijven en klein genoeg om de afstand tussen bestuur en inwoners niet te groot te laten worden.

De twee varianten

Van beide varianten staan de voor- en nadelen beschreven in een overzicht. Hieronder volgen een aantal belangrijke punten.

Naarden, Bussum, Weesp, Muiden en de Hilversumse Meent

De overige gemeenten hebben al bekend gemaakt dat hun voorkeur uitgaat naar een gemeente die bestaat uit vier gemeenten.

Argumenten voor:

* Deze gemeente zal op termijn groeien naar 90.000 inwoners
* De gemeente wordt een sterke partner naast Hilversum ten opzichte van de grote steden die ons omringen, zoals Amsterdam en Almere
* Er ontstaat een gemeente met groeimogelijkheden.

Argumenten tegen:

* De gemeente gaat uit vier kernen bestaan en het bestuur staat verder van de bewoners af

* Het grondgebied van deze gemeente heeft geen logische samenhang
* De lokale lasten zullen bij deze variant voor de bewoners van Bussum hoger zijn dan bij een fusie met alleen Naarden.

Naarden, Bussum en de Hilversumse Meent

De gemeente Bussum heeft tot nu toe altijd de voorkeur gegeven aan deze variant.

Argumenten voor

* Deze gebieden vormen nu al een samenhangend woon- en leefgebied
* De gemeente die dan ontstaat zal ongeveer 50.000 inwoners hebben, klein genoeg voor een minimale afstand tussen bestuur en inwoners
* Deze gemeente is groot genoeg om goede voorzieningen te houden voor alle inwoners

* Er wordt nu al door de inwoners van deze gemeenten met grote regelmaat gebruik gemaakt van elkaars voorzieningen.

Argumenten tegen

* Er is geen gelijkwaardigheid ten opzichte van centrumgemeente Hilversum

* Muiden en Weesp blijven achter.

Stemmen

Voor 1 oktober ontvangen alle stemgerechtigden per post een stemkaart. Zij kunnen deze kaart voor 15 oktober opsturen met hun voorkeur. Stemmen via internet kan vanaf 1 oktober via
www.fusiepeilingbussum.nl. Kiezers hebben wel de persoonlijke code nodig die op de stemkaart staat. Elke stemgerechtigde mag één stem uitbrengen.

Informatieavond

Tijdens de eerste week van de FusiePeiling houdt de gemeente een informatieavond over de mogelijke fusie:

Datum: Woensdag 3 oktober 2007

Locatie: Gemeentehuis, Brinklaan 35

Aanvang: 19.30 uur

Op deze avond zijn de raadsleden aanwezig.

Flyeren

Een hoge opkomst is van belang voor het succes van de peiling. De gemeenteraadsleden zullen dan ook tijdens de twee weken van de FusiePeiling op verschillende plekken in Bussum actief flyers uitdelen met de oproep om te gaan stemmen. Uiteraard kunnen de inwoners dan met de raadsleden in gesprek. Op de wekelijkse gemeentepagina en op deze website zal tijdig worden vermeld waar de raadsleden actief zijn.

Rechtstreekse inspraak bij provincie

Inwoner van één van de gemeenten die bij de herindeling betrokken zijn, kunnen ook een inspraakreactie geven bij de provincie. Het herindelingsontwerp van de provincie ligt ter inzage bij de Centrale Balie op het gemeentehuis, geopend op werkdagen van 08.30 tot 16.00 uur en op woensdagavond van 17.00 tot 19.00 uur. Dit ontwerp ligt ook ter inzage in de bibliotheek aan het Wilheminaplantsoen 18.

Tot 15 oktober 2007 kunnen inwoners bij de provincie reageren. Het adres is: Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, Postbus 3007, 2001 DA Haarlem. Het herindelingsontwerp en de publieksversie zijn ook te vinden op de website van de provincie:


* 070504 onderzoek grenscorrecties Gooi en Vechtsstreek.pdf
* brief van provincie.doc

* Definitief rapport 28 sept 2006.pdf

* eindrapport onderzoek fusievarianten.pdf
* raadsbesluit dec 2006.doc

* raadsbesluit mei 2007.doc

* raadsvoorstel dec 2006.doc

* raadsvoorstel juni 2007.doc

* Rijkscriteria voor gemeentelijke herindeling.doc