Veilig Verkeer Nederland

Persbericht

Ouders veroorzaken chaos en verkeersonveiligheid rond scholen

Huizen,

Huizen, 19 september 2007 - Bijna driekwart van de basisscholen in ons land vindt dat de ouders in toenemende mate medeverantwoordelijk zijn voor de verkeerschaos en onveiligheid rond hun school. Dit blijkt uit een onderzoek van Veilig Verkeer Nederland onder ruim 1300 basisscholen. Vooral bij de grote basisscholen speelt zich iedere ochtend een drama af op het gebied van verkeersveiligheid. Om de strijd aan te binden tegen deze zorgelijke ontwikkeling organiseert Veilig Verkeer Nederland op 20 september de landelijke actie* 'Op Voeten en Fietsen naar school'. Tienduizenden ouders en kinderen gaan in het hele land protesteren tegen de almaar toenemende onveiligheid rond basisscholen die veroorzaakt wordt door het autoverkeer.

Op de achterbank naar school
Tien jaar geleden ging 55% van de scholieren zelfstandig lopend of fietsend naar school, tegenwoordig is dat slechts 40%. Veel kinderen worden met de auto gebracht, omdat ouders de route van huis naar school onveilig voor hun kinderen vinden. Deze keuze vergroot echter de onveiligheid voor andere kinderen. Met name in de onder- en middenbouw is het aantal kinderen dat zelfstandig (lopend of fietsend) naar school gaat gehalveerd. Tien jaar geleden ging 41% nog zelfstandig naar school, nu slechts 19%. In de hogere groepen is de zelfstandigheid er ook op achteruit gegaan. In de groepen 5 en 6 bedraagt dit 57%, tegen 78% tien jaar eerder en in hoogste groepen (7 en 8) 83%, tegen 92%.

Meer doden
Veilig Verkeer Nederland vindt het zorgelijk dat kinderen niet meer op jonge leeftijd leren hoe het verkeer werkt. Verkeerservaring is namelijk essentieel voor veilige verkeersdeelname. Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat het aantal kinderen dat op de weg naar school gevaarlijke wegen of kruispunten moet passeren is toegenomen van 48% in 1997 naar 58% nu. Afgelopen jaar steeg het aantal verkeersdoden onder kinderen jonger dan 12 jaar van 19 naar 21. Daarnaast zijn verkeersongevallen nog steeds doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren van 13 tot 15 jaar. In 2006 was ook sprake van een forse stijging onder jongeren in de leeftijd 12-15 jaar van 16 naar 25 doden.

Snel maatregelen
Veilig Verkeer Nederland verwacht dat als er op korte termijn geen maatregelen worden genomen, de verkeeronveiligheid rond scholen verder zal toenemen. Daarom is het noodzakelijk dat de verkeersproblemen rond scholen en op schoolroutes zorgvuldig worden geïnventariseerd. De ervaringen van kinderen en ouders en de schoolleiding moeten worden gebundeld, zodat in samenwerking met locale bestuurders en politiek in snel tempo op een structurele manier kan worden gezocht naar duurzame oplossingen.

Verkeersonveiligheid kost 12 miljard euro per jaar Veilig Verkeer Nederland is een maatschappelijke organisatie met burgers als natuurlijke achterban. Voor veel mensen is verkeersonveiligheid een dagelijkse zorg. Hun zorg is ook de zorg van Veilig Verkeer Nederland. Veilig Verkeer Nederland doet wat aan die bezorgdheid door vraaggericht en samen met mensen oplossingen te realiseren voor meer veiligheid. Via inhoudelijke sporen wil Veilig Verkeer Nederland haar doelen bereiken: beleidsbeïnvloeding en onderzoek, voorlichting, educatie, communicatie en acties. Verkeersonveiligheid kost ons land maar liefst 12 miljard euro per jaar.

Noot voor de redactie /

Veilig Verkeer Nederland