Gemeente Den Haag

Afval gewoon apart

In Den Haag worden op 65 locaties waar al glas- en papierbakken staan ook textielcontainers geplaatst. Met de textielcontainers wil de gemeente Den Haag het voor iedereen nog gemakkelijker maken om huishoudelijk afval te scheiden. Op 20 september 2007, om 11.30 uur wordt de eerste textielcontainer aan de Aagje Dekenlaan/Roemer Visscherstraat officieel in gebruik genomen door Rabin Baldewsingh, wethouder Leefbaarheid.

HANS
Textiel en schoenen horen niet thuis in het restafval. Gescheiden ingezameld textiel wordt hergebruikt voor verschillende doeleinden. De opbrengst van draagbare kleding gaat bijvoorbeeld naar goede doelen. Andere (grote) lappen, zoals gordijnen, worden verwerkt tot poetsdoeken. Een deel van de ingezamelde textiel dat niet meer draagbaar is wordt gerecycled..

De aparte inzameling van textiel past in de campagne over het scheiden van huishoudelijk afval, die de gemeente in 2006 is gestart. Het doel van deze campagne is meer en beter gescheiden afval, waaronder textiel, op te halen. Het gezicht van de campagne is HANS. HANS staat voor Huishoudelijk Afval Natuurlijk Scheiden en hij staat als persoon symbool voor iedereen die zich inzet voor een schoon en milieubewust Den Haag.

Samenwerking HMS en KICI
Door het verder uitbreiden van het systeem van kledingcontainers in combinatie met glas- en papiercontainers zal het aantal ingezamelde tonnen textiel toenemen. Er is berekend dat in Den Haag 1.400 ton textiel per jaar ingezameld kan worden. Het inzamelen van textiel heeft de gemeente Den Haag contractueel bij HMS neergelegd. HMS heeft het inzamelen van textiel zelf nu uitbesteed aan Stichting KICI Kledinginzameling (Kleding Inzameling Charitatieve Instellingen).

Met de opbrengst van de inzameling van textiel en schoenen ondersteunt KICI activiteiten die gericht zijn op een menswaardig en rechtvaardig bestaan voor iedereen. De helft van de opbrengst van de samenwerking met de gemeente en HMS gaat naar Haagse goede doelen. In het kader van 'Den Haag Rode Kruisstad' biedt wethouder Baldewsingh namens KICI donderdag 20 september a.s. een cheque van
25.000 aan het Nederlandse Rode Kruis aan.

Voor meer informatie en de locaties van de textielbakken: www.denhaag.nl/afval