De eerste Nederlandse wiskunderoman verschijnt woensdag


Wiskunde-onderbouw verwerkt in spannend avontuur

VENLO, 20070918 -- Op woensdag 19 september 2007 verschijnt in diverse boekhandels de eerste wiskunderoman van Nedrlandse bodem, geschreven door Jan Helmer.

Na `De wereld van Sophie' en de `De Telduivel' is er voor het eerst een Nederlandse auteur in geslaagd om leerstof in een roman te verwerken.

In `Het Mysterie van Pythagoras' beschrijft de in Amsterdam geboren Jan Helmer het spannende avontuur van Matteo en Sophia. De problemen die zij op hun weg tegenkomen lossen zij met wiskunde op. Letterlijk en figuurlijk komt Pythagoras daarbij tot leven. De lezer hoeft zich niet (meer) af te vragen waar die wiskunde allemaal voor nodig is.

Jan Helmer, momenteel docent wiskunde aan het Blariacumcollege in Venlo-Blerick, heeft als auteur/eindredacteur zijn sporen verdiend. Aan 'Het Mysterie van Pythagoras' werkte hij zes jaar. In de eerste jaren heeft hij geprobeerd de leerstof op een natuurlijke wijze in de verhaallijn in te passen. Na drie jaar was de eerste versie klaar om door leerlingen getest te worden. Hoofdstukken werden herschreven, de structuur werd aangepast en de illustraties werden door Jan Helmer zelf in roodkrijt getekend. Diverse uitgevers waren heel enthousiast, maar vonden het boek niet in hun fonds passen. Door de positieve reacties van de eerste lezers besloot Jan Helmer het boek dan maar zelf uit te geven.

`Het Mysterie van Pythagoras' is in eerste instantie bedoeld voor scholieren tussen 12 en 16 jaar. Of ze nu wel of geen grote aanleg voor de wiskunde hebben maakt niet uit. Het boek kent zoveel lagen, dat het ook voor 16+ nog genoeg te bieden heeft.

Op de website www.pythagorasproject.nl is nog veel informatie over het boek en de schrijver te vinden. Ook Pythagoras zelf komt ruimschoots aan bod. Bovendien worden er veel mogelijkheden besproken om het boek als project op school te gebruiken.





Pythagorasproject