FNV

FNV Jong wil steviger aanpak jeugdwerkloosheid

Het kabinet doet te weinig om langdurig werkloze jongeren echt aan de slag te krijgen. FNV Jong wil graag concrete streefcijfers. Dat zegt het jongerennetwerk van de FNV in reactie op de Miljoenennota.

FNV Jong heeft gemengde gevoelens bij de plannen die op Prinsjesdag naar buiten zijn gebracht. Er zitten aardige maatregelen in om meer mensen aan het werk te krijgen. Maar een sterke focus op de bestrijding van jeugdwerkloosheid ontbreekt.

FNV Jong is te spreken over het voornemen van het kabinet de aanpak van voortijdig schoolverlaten sterker in te zetten met het project 'Aanval op de uitval'. FNV Jong vindt dat nadrukkelijk ook moet worden gekeken naar oorzaken voor schooluitval die niet direct binnen de onderwijsinstelling opgelost kunnen worden. Ook het verhogen van de kwaliteit van onderwijs en het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt zijn goede punten in de kabinetsplannen. Het kabinet zegt ook werk te willen maken van de arbeidsmarktpositie van allochtone jongeren. 'Dat is winst' volgens FNV Jong voorzitter Judith Ploegman.

Tegenvaller is dat een sterke focus op de bestrijding van jeugdwerkloosheid ontbreekt. FNV Jong heeft al eerder gesteld dat het werk van de Taskforce Jeugdwerkloosheid in een of andere vorm moet worden voortgezet. Juist om de groep jongeren die langdurig aan de kant staat echt aan de slag te krijgen. FNV Jong wil concrete streefcijfers over de arbeidsparticipatie van jongeren. Dat zulke afspraken weer niet zijn gemaakt is eeuwig zonde. Judith Ploegman: 'Zo wordt het dus nooit wat en blijft het bij vage beloftes. En dat terwijl we door de economische groei nu moeten scoren'.

Ook blijft onduidelijk hoe het kabinet de onzekere positie van flexwerkers wil gaan verstevigen. Ploegman: "Minister Donner heeft voor de zomer plannen gepresenteerd. Die blinken uit in vaagheid en zijn volstrekt onvoldoende." Dat de positie van flexwerkers moet worden versterkt is voor FNV Jong zonneklaar. Ploegman: 'In augustus hebben wij onderzoek gedaan naar flexwerkers. Belangrijkste conclusie was dat zij grote behoefte hebben aan meer zekerheid op het gebied van scholing, loon en toekomstperspectief'.

Andere plannen waar FNV Jong moeite mee heeft:

- De leer- werkplicht tot 27 jaar met als mogelijke sanctie inhouding van de uitkering. Die heeft volgens FNV Jong alleen zin als het leren of werken op duurzame arbeidsparticipatie is gericht. Nadere uitwerking van dit voorstel luistert dus nauw.


- Het voorstel mensen in de WW met een Work First- benadering aan het werk te krijgen. Dit kan erg verkeerd uitpakken. Ploegman: "In verschillende steden zijn ervaringen met Work First en die zijn lang niet altijd positief. Jongeren worden met grote regelmaat misbruikt als goedkope productiekracht terwijl perspectief op passend werk ontbreekt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn."

Meer informatie: FNV Voorlichting, Bianca Teeling (020) 58 16 551

Met vriendelijke groet,

Michelle Simpson
Secretaresse Marketing & Voorlichting
Aanwezig: maandag, dinsdag en woensdag
Tel: 020-5816456 / 573 (di-ochtend en woensdag)