Begroting kwetsbaar voor tegenvallers en 'hap snap' gefinancierd

19/09/2007 12:45



Rabobank Nederland



Volgens Chef econoom van de Rabobank Wim Boonstra heeft het kabinet al het vlees van de botten geschraapt om haar uitgavenplannen te bekostigen. "De financiering is rond, maar er zijn geen duidelijke keuzes gemaakt. Hiermee creëert het kabinet het beeld van begrotingsdiscipline, maar komt de echte test pas bij tegenvallers", aldus Wim Boonstra. De kans hierop is groot omdat behoedzaam ramen is losgelaten. Bij lagere economische groei dan geraamd ontstaan gaten in de begroting die gevuld moeten worden. Ook heeft het kabinet de "quick wins" al verbruikt. De vraag is of het kabinet er dan voor kiest om pijnlijke maatregelen te nemen of de makkelijke weg kiest en het overschot laat varen.

"Wij hadden liever gezien dat het kabinet haar investeringsdoelstelling meer focus had gegeven en haar voorgenomen beleid creatiever had ingevuld. Zo zouden wij minder aan de geldpomp willen draaien ter bevordering van de sociale samenhang, maar creatiever zoeken naar oplossingen. Creatieve oplossingen zijn ook hard nodig om de bereikbaarheid in Nederland te vergroten. Tegelijkertijd zouden wij meer geld vrijmaken voor het klimaatbestendig maken van Nederland," zo stelt Wim Boonstra. Überhaupt verdient de Miljoenennota dit jaar geen schoonheidsprijs. De financiering van de uitgebreide kabinetsplannen geeft een rommelige indruk. Er is "hap snap"gekozen voor vaak willekeurige maatregelen om de begroting rond te krijgen. Sommige maatregelen geven zelfs een ondoordachte indruk. Drie voorbeelden:

Lease auto's harder belast . . . behalve de Toyota Prius
De bijtelling voor leaseauto's wordt verlaagd voor minder vervuilende auto's terwijl voor meer vervuilende auto's het percentage wordt verhoogd. Op zich is dit een goed plan omdat het in potentie de keuze voor milieuvriendelijke auto's positief beïnvloedt. Vooralsnog lijkt echter de Toyota Prius de enige auto die in aanmerking komt voor het lage tarief. Zelfs de Smart is niet groen genoeg.

Solidariteit pensioenstelsel op de helling
Het kabinet stelt voor dat fiscaalvrije pensioenopbouw wordt gestopt bij inkomens boven de euro 185.000. Het risico van deze aanpassing is dat het topinkomens prikkelt om hun pensioenregeling te verlaten. Binnen het pensioensysteem vinden allerlei impliciete overdrachten plaats naar bijvoorbeeld partners van overleden werknemers en arbeidsongeschikten. Het draagvlak voor deze solidariteit wordt nu ondergraven.

Samenwerken, maar niet voor iedereen
Op het gebied van de arbeidsparticipatie worden er tegenstrijdige maatregelen genomen. De WW-premies worden verlaagd. Dit zal werken stimuleren. Tegelijkertijd wordt echter de maximumleeftijd voor herkeuring van mensen in de WAO omlaag gebracht van 50 naar 45 jaar. Hiermee zetten we mensen die nog twintig jaar actief aan de maatschappij hadden kunnen bijdragen aan de kant.

Publicaties n.a.v. Prinsjesdag zijn te downloaden op : http://www.rabobankgroep.nl/asp/informatiepagina/magazine(UNDERSCORE)met(UNDERSCORE)storyboxen.asp?node(UNDERSCORE)id=15630?(UNDERSCORE)id=1.