Acht voorstellen van GroenLinks voor nivellering van inkomens, aanpak van zelfverrijking en bescherming van kwetsbare groepen
19 september 2007
Algemene Politieke Beschouwingen
Het kabinet doet te weinig tegen de armoede. En de begroting 2008 bevat slecht nieuws voor mensen die chronisch ziek zijn of gebruik maken van (langdurige) zorg. GroenLinks lanceert in dit plan tegen armoede 8 voorstellen. Wij willen dat mensen met de smalste beurs, chronisch zieken en gehandicapten en kwetsbare ouderen in 2008 een beter jaar tegemoet gaan dan het kabinet nu belooft. Dat kan door eerlijk delen en gericht armoedebeleid.
Dat begint met een ruimere huurtoeslag en het voorkomen van bezuinigingen op de zorg die de meest kwetsbaren zullen treffen. GroenLinks wenst daarom geen aantasting van de ondersteunende begeleiding voor mensen met een lichamelijke handicap en keert zich tegen de algemene korting op de verpleeg- en verzorgingshuizen. Dat geldt ook de harde ingreep in de fiscale regeling voor ziektekosten (regeling buitengewone uitgaven). Wellicht kan de bestaande fiscale regeling voor chronisch zieken beter, doeltreffender. Dat is prima, maar daar past geen bezuiniging bij. Armoede kan verder het beste bestreden worden door mensen die te weinig belasting betalen tóch te laten profiteren van fiscale (heffings)kortingen. Dat mag nu niet, GroenLinks wil dat wél.
Bovenstaande pakket van 1350 miljoen euro wordt solidair gefinancierd, o.a. door een toptarief van 60% voor de rijkste Nederlanders. Dat is ook welkom in de strijd tegen zelfverrijking. Daarnaast gaan we door met het inkomensafhankelijk maken van de kinderbijslag. Dat bespaart geld en biedt tevens ruimte voor meer armslag voor ouders met kinderen op het minimum. In 2008 worden de lasten voor de mensen gemiddeld verhoogd, terwijl de bedrijven worden ontzien. Dat is raar want onder Balkenende I, II en III waren de bedrijven ook al de winnaar. Met een bescheiden verhoging van de winstbelasting (eerder door Zalm fors verlaagd) trekken we dit recht. Het verplichte eigen risico gaat niet door.
Femke Halsema
Kees Vendrik
Voorstellen:
Extra uitgaven
1. Terugdraaien bezuiniging huurtoeslag van 200,- per huishouden 200 miljoen
2. Terugdraaien bezuiniging zorg (ondersteuning, efficiency care) 350 miljoen
3. Terugdraaien bezuiniging Buitengewone Uitgaven 400 miljoen
4. Uitkeren kortingen bij te weinig belasting 400 miljoen
Totaal 1.350 miljoen
Bezuinigingen
5. Invoering toptarief van 60% voor inkomens boven 100.000 300 miljoen
6. Inkomensafhankelijk maken van de kinderbijslag 200 miljoen
7. Verhoging winstbelasting (Vpb) van 25,5% naar 27% 850 miljoen
Totaal 1.350 miljoen
8. Solidaire vormgeving zorgfinanciering (geen eigen risico) 0
Effect maatregelen op EMU-saldo 0
GroenLinks