Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, dinsdag 18 september 2007

MOgroep Kinderopvang pleit voor lange termijn oplossingen voor wachtlijsten BSO

Het Plan van Aanpak dat staatssecretaris Dijksma vandaag met de begroting BSO naar de Tweede kamer stuurde, biedt prima oplossingen voor de korte en middenlange termijn om de wachtlijsten in de BSO weg te werken. MOgroep Kinderopvang vindt dat meer fundamentele maatregelen nodig zijn om ook in de toekomst aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. "Het is een gemiste kans dat de aanbeveling van de Taskforce om de dagindeling van kinderen te betrekken in de oplossingen voor de BSO, niet meer nadruk en stimulans heeft gekregen in het plan van aanpak", aldus Lenny Versteeg, voorzitter van MOgroep Kinderopvang.

Vandaag presenteerde Dijksma haar plan van aanpak dat is opgesteld na het rapport van de Taskforce BSO. In dit rapport werd geconstateerd dat zo'n 20.000 kinderen op een wachtlijst BSO staan, ondanks de spectaculaire groei (20%) die de BSO het afgelopen jaar realiseerde. Dijksma stelt 29 miljoen euro uit het beschikbare budget voor kinderopvang beschikbaar om de eerste nood te lenigen. Dit geld is voor voorlopige accommodaties, een expertisecentrum, verspreiding van goede voorbeelden en ondersteuning van gemeenten inzake onderwijshuisvesting en bouwvergunningen. Lenny Versteeg: "In het beleid van OCW is een duidelijke tendens zichtbaar om gemeenten weer een steviger regierol te geven als het gaat om ruimte, jeugdbeleid en het samenbrengen van verschillende partijen. Dat is prima."

In de begroting voor 2008 is 10 miljoen euro uitgetrokken om de kwaliteit van het personeel in de kinderopvang en de aansluiting op de arbeidsmarkt verder te verbeteren. Zeker gezien de toenemende arbeidskrapte pleit MOgroep Kinderopvang ervoor een deel van dit geld in te zetten voor wervingscampagnes en voor het investeren in het imago van het beroep pedagogisch medewerker.

Met betrekking tot de harmonisering van voorzieningen kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en voorscholen is in de begroting van OCW duidelijk dat het kabinet in 2008 fors wil investeren in de uitbreiding van programma's voor voorschoolse educatie (VVE). Pas op middenlange termijn wil het kabinet komen tot verdere harmonisering van wet- en regelgeving (1 januari 2010). Concreet betekent dit in 2008 het bestrijden van taalachterstanden door intensivering van de middelen voor gemeenten.

MOgroep Kinderopvang vindt dat zoals de plannen er nu uitzien, er een te zwaar accent ligt op kinderen met een taalachterstand en dan met name de 2-4 jarigen. "De rijke omgeving die kinderopvang biedt is voor álle kinderen van belang en vermindert de noodzaak om specifieke VVE-programma's in te zetten", zegt Lenny Versteeg.

Perscontacten
Kyra van der Meulen, MOgroep, 030 - 298 34 28 of 06 51784584, www.mogroep.nl


---- --