Ingezonden persbericht


Alkmaar 18 september.

Problemen met Participatie in Alkmaar

Er komen steeds meer signalen binnen bij het Overleg Stadsontwikkeling Alkmaar dat bewonersorganisaties in toenemende mate problemen ondervinden bij het overleg met de gemeente. Om deze problemen het hoofd te bieden adviseert zij de gemeenteraad onderzoek te doen naar de oorzaken hiervan. Beoogd wordt een harmonieuze samenwerking tussen gemeente, participanten en ontwikkelaars te bewerkstelligen.

Het Overleg Stadsontwikkeling Alkmaar (OSA) verzoekt de gemeenteraad versneld onderzoek te laten doen naar het functioneren van het nieuwe Participatiebeleid. Het OSA is als vertegenwoordiger van bewonersorganisaties bij veel vernieuwingsprojecten betrokken. Niet alleen vanuit de projecten waarin het OSA betrokken is maar ook vanuit haar achterban komen steeds meer signalen dat de invulling van het participatiebeleid per project sterk verschilt en er onduidelijkheid ontstaat over participatie in overlegstructuren.

Goed overleg in een vroeg stadium voorkomt extra werk en kosten en verkleint de kans op eventuele juridische procedures in het verplichte inspraaktraject. Door ook tijdens de volgende fasen in overleg te blijven en goede afspraken te maken wordt voorkomen dat lopende het project er fundamentele aanpassingen nodig of dat juridische procedures de plannen vele maanden stilleggen met alle kosten en vertragingen van dien. Je zou verwachten dat gezien de ambities van het college goed overleg vele voordelen biedt voor een goede afronding van met name bouwprojecten. Toch is de tendens anders.

Er zijn verschillende projecten waar de samenwerking en participatie goed verlopen zoals het bestemmingsplan Binnenstad en het project Sportlaan. Binnen het centrummanagement vormt het document 'Rol en Status' een goede basis voor overleg waardoor er voor alle partijen duidelijkheid is hoe het overleg gevoerd wordt en welke inbreng de partijen hebben. Bij het vaststellen van de invloed van de participanten, de participatiegraad, kiest de gemeente echter steeds vaker standaard een te lage participatiegraad zoals bij Wijkknooppunt Daalmeer, het project Van Oostsanenkade en bestemmingsplan Zuid waar ingrijpen van de raad noodzakelijk was. Ook zijn er problemen zoals bijvoorbeeld bij de Jongkindlaan, de Schelphoek en Exodus. Een voorbeeld hoe het niet moet is het negeren van de Begeleidingsgroep Plan Geestmolen bij de De Vliegerstraat en de Jan de Heemstraat.

Daarnaast ontbreekt het soms aan een werkbare procedure of worden overeengekomen procedures en afspraken niet of slechts ten dele nagekomen. Te vaak trekt de gemeente alle regie naar zich toe en voorkomt dat participanten beschikken over de juiste informatie of dat participanten vergaderingen niet goed kunnen voorbereiden.

Bij diverse Raadscommissievergaderingen zijn afspraken gemaakt met betrekking tot het Participatiebeleid. Organisaties worden al in de fase van de startnotitie betrokken, bij elke nieuwe fase in een lopend project wordt het Participatiebeleid toegepast, er komt een werkboekje voor (bewoners)organisaties waarin de rechten van de burgers helder beschreven worden en de participatiegraad is standaard adviseren en bij afwijking dient dit goed beargumenteerd te worden.

De beloofde wijzigingen in de conceptnota Participatiebeleid zijn na ruim een jaar echter nog steeds niet aangebracht. Het werkboekje voor bewoners, dat in januari 2007 zou verschijnen en waarin veel verhelderd zou worden, is nog steeds niet verschenen. Ook vallen reguliere overlegvormen buiten het Participatiebeleid wat veel onduidelijkheid schept en waarbij zelfs het gevaar bestaat dat deze overlegvormen door de gemeente afgeschaft worden.

Deze ontwikkelingen baren het OSA zorgen en daarom verzoekt zij de gemeenteraad de Rekenkamercommissie opdracht te geven grondig onderzoek te doen naar de invulling en uitvoering van het gewijzigde Participatiebeleid zoals dat in oktober 2006 van kracht is geworden. Het OSA beoogt daarmee een harmonieuze samenwerking tussen gemeente, participanten en ontwikkelaars te bewerkstelligen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Pieter Arie Boersma
voorzitter Overleg Stadsontwikkeling Alkmaar (OSA) 072-512 5630