Ingezonden persbericht


D66 stelt vragen over dreigende opheffing Thuislozen Team

Utrecht, 17 september 2007 - D66 in Provinciale Staten van Utrecht maken zich grote zorgen over het voortbestaan van het T-team voor de hulp aan zwervende en thuisloze jongeren in de leeftijd van 12-25 jaar. Met het definitief wegvallen van de provinciale subsidie komt namelijk het werk van het zogeheten Thuislozen team, dat de afgelopen 15 jaar op succesvolle wijze jongeren heeft geholpen hun leven weer op te pakken, volgend jaar in gevaar. D66 is van mening dat het werk van het T-team niet kan en mag wegvallen. D66-statenlid Jacqueline Versteeg heeft daarom schriftelijke vragen over deze kwestie aan Gedeputeerde Staten gesteld.

Oorzaak
Oorzaak van de dreigende opheffing is het wegvallen van de provinciale subsidie van ad E 138.000 per jaar. Aanvankelijk betaalden zowel gemeente Utrecht als provincie Utrecht de helft van de subsidie voor het T-team, maar het afgelopen jaar is de subsidie vanuit de provincie gestopt en betaalde gemeente Utrecht de gehele subsidie.

Met de inwerkingtreding van de nieuwe Wet op de Jeugdzorg blijkt het T-team niet meer te passen binnen de provinciale middelen. Afspraak was dat gemeente Utrecht voor 2007 de financiering geheel voor haar rekening zou nemen en dat gezocht zou worden voor dekking van de volgende jaren. Deze dekking is helaas niet gevonden, mede vanwege het feit dat de kortdurende hulpverlening, die voorheen gefinancierd werd door de provincie, is overgeheveld naar het lokale veld, zónder de bijbehorende middelen.

Echter een deel van de jongeren komt niet van oorsprong uit de stad Utrecht maar uit een wijde cirkel er om heen. De grote stad kent nu eenmaal meer plaats om te slapen voor een dakloze en trekt daarom jongeren die elders dakloos worden aan.

Gevolg
D66 stelt dat provincie verantwoordelijkheid moet tonen en dat een hernieuwde provinciale bijdrage niet meer dan logisch zou zijn.

Jacqueline Versteeg. "Als het Thuislozen Team wegvalt, is er geen ambulante hulpverlening meer voor hen. Dat is ernstig, want juist de laatste jaren wordt het Thuislozen Team vaak geconfronteerd met thuisloze jongeren die niet de opvang in willen. Als het Thuislozen Team wordt opgeheven is de kans zeer groot dat deze thuisloze jongeren pas geholpen worden wanneer ze zover zijn afgegleden dat politie of justitie, de psychiatrie of het straathoekwerk ingrijpt. De kosten die hiermee gemoeid zijn, zijn vaak vele malen hoger dan de kosten van preventie, om van het menselijke leed nog maar niet te spreken."

Collegeprogramma
Daarnaast hebben Gedeputeerde Staten (GS) zelf in hun Collegeprogramma de ambitie uitgesproken, dat jeugdzorg één van de belangrijkste aandachtspunten is en blijft. Vanuit de provinciale regierol willen GS ervoor zorgen dat alle betrokken partijen in de jeugdzorg op elkaar aangesloten zijn. Kinderen en jongeren staan centraal: zij mogen niet tussen wal en schip vallen. Het college stelt zich tot doel de zorg en aandacht rond kinderen zo te organiseren, dat er vroegtijdig wordt gesignaleerd wanneer het niet goed gaat in een gezin of met een kind. Hiervoor dienen afspraken gemaakt te worden met alle instanties die met kinderen en jongeren werken. Letterlijk schrijven GS: "Wij zorgen ervoor dat de verantwoordelijkheden voor de ketenpartners duidelijk zijn en dat eventuele leemtes zijn opgevuld."

In reactie hierop stelt Jacqueline Versteeg tot slot: "Ik hoop dat het College van Gedeputeerde Staten niet alleen haar ambities waarmaakt maar ook haar verantwoordelijkheid neemt gezien haar wettelijke provinciale regierol in de Jeugdzorgketen."

/// Einde bericht ///

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht