Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
104 Vragen van mevrouw A. van Rooij
(ingekomen 12 september 2007
en antwoorden door het college verzonden op 18 september 2007)


De fractie van D66 verneemt dat het T-team, een organisatie die dakloze jongeren terugleidt naar een situatie van wonen en werken van eigen keuze, dreigt te verdwijnen.
Het T-team wordt door de gemeente Utrecht en de provincie Utrecht gesubsidieerd. Deze laatste subsidie dreigt in getrokken te worden.
Stade heeft aangekondigd dat hierdoor het hele T-team dreigt te verdwijnen.
Het is D66 bekend dat het T-team jongeren op effectieve wijze begeleidt en dat zij jaarlijks zo'n 40 jongeren (waarvan velen uit de stad Utrecht) uit het daklozen circuit weten te halen.
Dit brengt de fractie van D66 tot de volgende vragen:

1. Is het college bekend met het besluit van de provincie om de subsidie aan het T-team te staken?


Ja. De provincie heeft de subsidie gestopt sinds 1 januari 2007. En sinds deze datum heeft de gemeente de financiering voor het jaar 2007 overgenomen.

2. Blijft het gemeentelijke deel van de subsidie aan het T-team gehandhaafd?


Ja, blijft gehandhaafd.

3. Is het college bereid om met de provincie in gesprek te gaan ten einde de provincie te bewegen terug te komen op haar besluit?


Ja, het college vindt dat de provincie een verantwoordelijkheid heeft ten aanzien van de doelgroep van het t- team. De doelgroep van het T- team heeft (bijna) allemaal hulpverlening gehad vanuit Bureau Jeugdzorg dat onder de verantwoordelijkheid valt van de provincie.

4. Indien het lijkt dat dit laatste niet lukt, hoe wil het college de hulpverlening aan dakloze jongeren vorm geven?


Het college zet al in op zwerfjongeren en is bezig om in de keten en het aanbod een scherper beleid te formuleren. Gezien de huidige opbouw van de keten (er moeten keuzes gemaakt worden gezien de tekorten op de reguliere begroting )is er geen prioriteit om de provinciale bezuiniging op dit onderdeel op te vangen. Immers, de gemeente heeft tijdelijk de financiele verplichting op zich genomen.

Voor wat betreft het Plan van aanpak MO zet Utrecht i.t.t. de andere G4 wel in op de groep 18-23 jaar. Hierbij zijn door het college uitbreidingen gerealiseerd voor zwerfjongeren zoals bij Singelzicht, Enkeltje Zelfstandig, Blauwe Huis, Abrona (verstandelijk gehandicapten) en het UMCU mobiel Diagnostisch team. Ook voor de Maatschappelijke Opvang jongerenketen geldt dat sprake is van verstopping. Conform gemeentelijk beleid (Visienota Maatschappelijke Opvang en Sociale Verslavingszorg en Plan van aanpak MO) wordt er prioriteit gegeven aan de doorstroom. In het geval van het T- team is geconstateerd dat bij veel jongeren GGZ- en verslavingsproblematiek speelt maar dat zij door de reguliere gezondheids- en verslavingszorg niet bereikt worden c.q. de doorstroom niet optimalistisch is. Het is in het belang van die jongeren dat zij het nodige aanbod aan zorg krijgen en dat is in dit geval AWBZ zorg. Hiervoor is het UMC mobiel Diagnostisch team dit voorjaar opgezet om de juiste diagnose te stellen en helder te maken welke zorg nodig is. In die zin verdwijnt er door de bezuiniging van de Provincie wel een deel van het aanbod maar dit wordt vervangen door specifiek aanbod voor zwerfjongeren met zware problematiek.

Ism de Provincie is vorige week gestart om een betere ketensamenwerking in de opvang van (potentiele) zwerfjongeren te realiseren.Hierbij is van belang dat er ook duidelijke samenwerkingsafspraken worden gemaakt tussen de instellingen waar zowel de provincie als de gemeente financieel verantwoordelijk voor zijn.Tot slot is met het T- team ook besproken om na te denken over een oplossing in de richting van een fusie met Stade Strand (straathoekwerk).


---- --