Meer doden onder vakbondsleden

18/09/2007 00:01



FNV Vakcentrale



Het aantal moorden op vakbondsmensen is in 2006 opgelopen naar 144. Een jaar eerder waren dat er 115. De meeste doden vielen vorig jaar in Colombia en de Filippijnen.

Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van schendingen van vakbondsrechten van het Internationaal Verbond van Vakverenigingen, IVV. De Filippijnen kampen op dit moment met een golf van anti-vakbondsgeweld, resulterend in 33 doden. In een aantal gevallen werken de moordenaars samen met politie en leger.

Colombia blijft het gevaarlijkste land ter wereld voor vakbondsmensen. Vorig jaar vielen er 78 doden. Een jaar eerder waren dat er 70. Bijna alle moorden worden gepleegd door paramilitaire doodseskaders met banden met de overheid of in opdracht van bedrijven.

Het IVV constateert met spijt dat het aantal landen met schendingen alleen maar is toegenomen. De situatie is onverminderd ernstig onder de bekende dictaturen en autoritaire regimes zoals Wit-Rusland, Birma, Cuba, Iran en Noord-Korea.

In Irak hebben vakbonden te lijden onder voortdurende gewelddadige aanvallen. De voorzitter van de vakbond voor de gezondheidssector werd ontvoerd, gemarteld met een boormachine en daarna doodgeschoten.

In China zitten meer dan honderd mensen in gevangenissen en werkkampen, omdat ze probeerden een onafhankelijke vakbond op te zetten.

Maar ook in andere landen worden bonden soms hard aangepakt. Zoals in Australië, waar het recht van vakbondsactie fors is ingeperkt en hoge boetes staan op overtreding. Honderd bouwvakkers moeten voor de rechter komen omdat ze actie voerden tegen het ontslag van een vakbondsactivist.

In Europa hebben vakbonden het moeilijk in de nieuwe democratieën, zoals Rusland, Georgië, Polen, Litouwen, Moldavië en Bosnië. Regeringen en werkgevers gebruiken intimidatie en bedreiging om de opkomst van onafhankelijke vakbonden tegen te werken.

In Turkije bemoeit de overheid zich openlijk met het beleid van de vakbonden. In Marokko moesten vrouwen voor de rechter komen wegens een staking in een textielfabriek die o.a. werkt voor Marks en Spencer.

Het IVV stelt vast dat in veel genoemde landen de repressie ook in 2007 helaas is doorgegaan. IVV-voorman Guy Ryder wijst op het belang van solidariteit. "Internationale solidariteitsacties door vakbonden in de hele wereld geeft de broodnodige steun aan werknemers die in hun rechten worden aangetast. In veel gevallen in ons overzicht heeft internationale vakbondsdruk op regeringen en bedrijven resultaat gehad."

Het IVV bestaat sinds vorig jaar november en vertegenwoordigt 168 miljoen werknemers in 153 landen.





http://www.ituc-csi.org/spip.php?rubrique1&lang=en