Nr. 190
Hilversum, 12 september 2007
Dementie is de epidemie van de toekomst
De eerste aflevering van Galileo staat in het teken van Alzheimer
Precies honderd jaar geleden berichtte Dr. Alois Alzheimer over een patiënte die leed aan toenemende vergeetachtigheid. Een eeuw later is er nog steeds geen medicijn tegen deze vorm van dementie. Dankzij de modernste technieken beginnen we wel steeds meer van deze ziekte te begrijpen. In deze eerste aflevering van Galileo volgen we John en Ria Atsma. Omdat John verschijnselen van beginnende dementie vertoont, komt hij naar het Alzheimer Centrum om zich te laten testen en een eindoordeel te krijgen.
Galileo wordt uitgezonden vanaf dinsdag 18 september 2007 om 23.00 op Nederland 2. Elke uitzending wordt de zaterdag erna herhaald om 08.40 uur, ook op Nederland 2. Kijk voor meer info op www.eo.nl/galileo
John Atsma meldt zich bij het Alzheimer Centrum binnen het VU in Amsterdam. De laatste tijd slaapt hij slecht en klaagt hij over vermoeidheid. John is al eens neuropsychologisch onderzocht en de conclusie was ernstig geheugenverlies en beginnende dementie. Hij komt naar het Alzheimercentrum om een eindoordeel te krijgen... Fred Kruijssen heeft een indrukwekkende carrière als doctor in de micro-biologie achter de rug. Hij was altijd al een beetje verstrooid, maar de laatste jaren werd dit erger. Twee jaar geleden heeft ook hij zich laten testen, onder andere door scans en afname van hersenvocht. De diagnose was onverbiddelijk: Alzheimer.
Mensen met beginnende klachten kunnen zich al vroeg laten testen op Alzheimer bij professor Scheltens van het Alzheimer Centrum binnen het VU Medisch Centrum. Pofessor Luiten van de Universiteit van Groningen test op ratten en muizen al medicijnen die een remmende werking hebben op de ziekteontwikkeling. Het lijkt slechts een kwestie van tijd tot een echt geneesmiddel zich aandoet. Maar volgens professor Swaabvan het Neurologisch Instituut Nederland zitten de wetenschappers op een totaal verkeerd spoor. Kan iets de verwoestende uitwerking van Alzheimer stoppen? Of moeten we nog honderd jaar wachten tot er een medicijn is? Galileo gaat op zoek naar de antwoorden.
Over Galileo
Elke week presenteert het wetenschapsprogramma Galileo een interessant thema waarin wetenschap maatschappij en mens raakt. Onbevangen gaat presentator Reinier van den Berg op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen. Waar mogelijk gaat hij zelf het experiment aan om te kijken of claims van wetenschappers kloppen. De naam Galileo is ontleend aan de werelberoemde Italiaanse sterrenkundige Galileo Galilei (1564-1642). Een bekende uitspraak van deze wetenschapper is: "Ik voel me niet verplicht te geloven dat dezelfde God die ons heeft geschapen met verstand, rede en intellect, ook heeft bedoeld om af te zien van het gebruik ervan."
Noot voor redactie,
Evangelische Omroep