Reactie op miljoenennota 2008
AOb: 'Het echte onderwijsfeestje moet nog beginnen'
18 september 2007
Utrecht -De Algemene Onderwijsbond (AOb) onderschrijft de gedachte van het kabinet dat de kwaliteit van het onderwijs in Nederland omhoog moet. In de Miljoenennota 2008 staan volop goede intenties en plannen. En er komt geld bij.
Walter Dresscher, voorzitter van de AOb: "Het zijn prachtige voorzetten voor het doel. Alleen, hoe gaan we scoren? Het ontbreekt aan concrete maatregelen. Blijkbaar moet het echte onderwijsfeestje nog beginnen."
Tweehonderd tweeëntwintig dagen na het aantreden van het kabinet zijn er ten opzichte van het regeerakkoord nauwelijks veranderingen. Ook niet ten opzichte van het beleidsprogramma na de befaamde 'honderd dagen'.
Het kabinet bevestigt opnieuw met mooie woorden zijn ambitieuze pogingen Nederland Kennisland op de rails te krijgen.
Dresscher: "Ik wil het kabinet toch tot enige spoed manen, er zijn urgente problemen in het onderwijs die nù daadkracht vragen. Dat betekent fors investeren en ingrijpen. Als je de positie van de leraar echt wil verbeteren moet je dus niet alleen afspraken maken met de managers en de bestuurders. De ingrijpendste maatregelen moeten nog volgen als het rapport Rinnooy Kan wordt uitgewerkt."
Op zich is de financiële positie van het onderwijs de afgelopen jaren verbeterd. Volgens het het Oeso-rapport Education at a glance - dat toevallig vandaag verscheen - gaf Nederland in 2004 weer iets meer van haar welvaart uit aan onderwijs, namelijk 5,1 procent van het bruto nationaal product. Eén tiende meer dan het jaar daarvoor. Daarmee blijft Nederland achter bij het Oeso-gemiddelde van 5,8 procent en zelfs bij het EU-gemiddelde van 5,4 procent van het bbp. "Er is vooruitgang, maar Nederland speelt zeker nog geen in eredivisie als het gaat om onderwijsinvesteringen', constateert Walter Dresscher. "Met dit kabinet blijven de investeringen wel op peil, al moet niet vergeten worden dat er ook naast het zoet achterin bij de verdiepingsbijlagen nog wat zuur verstopt zit."
Dat zuur bestaat uit al aangekondigde forse bezuinigingen op voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Bij grote scholengemeenschappen moet er volgend jaar 28 miljoen euro af, een bedrag dat in 2012 oploopt naar 84 miljoen. Het mbo krijgt volgend jaar al een min van 148 miljoen voor de kiezen door de invoering van een tweede teldatum voor leerlingen. "Onnodige bezuinigingen die bij sommige scholen voor erg veel problemen zullen zorgen ", aldus Dresscher. Daarnaast zit minister Plasterk voor de komende jaren nog met een bezuinigingsopdracht voor efficiencyverbetering van uiteindelijk tegen de 150 miljoen euro. Een groot deel daarvan is nog niet ingevuld en de maatregelen worden pas bekend bij de voorjaarsnota van 2008. "Dat betekent dat scholen nog te maken krijgen met wat onverwachte en onaangename kaasschaafbezuinigingen."
----------
AOb, sterk in onderwijs. Meer informatie: www.aob.nl
Met vriendelijke groet,
Ivan Bartholomeus
06-22991579
Algemene Onderwijsbond