Project "Iedereen doet mee": kabinet investeert fors in participatie

C/PEV/2007/87

18 september 2007

Project Iedereen doet mee: kabinet investeert fors in participatie

Het kabinet investeert volgend jaar 165 miljoen euro in het vergroten van participatie. Met die investering wil het kabinet meer mensen betaald aan het werk krijgen, maar ook mantelzorg en vrijwilligerswerk stimuleren. Het investeringsbedrag loopt op tot 205 miljoen euro in 2011 en daarna. Naast deze directe uitgaven, zet het kabinet via lastenverlichting tot en met 2012 nog eens in totaal 3,9 miljard euro extra in. Daardoor worden (onder meer) de lasten op arbeid voor werkgevers en werknemers lager. Met deze brede investeringen wil het kabinet de sociale samenhang versterken; participatie is volgens het kabinet de sleutel naar meer sociale samenhang. In het actieprogramma 'Iedereen doet mee', dat op Prinsjesdag samen met de begrotingsstukken naar de Tweede Kamer is gestuurd, beschrijft het kabinet zijn inzet om samen met sociale partners en gemeenten te komen tot een grotere participatie.

Het kabinet zet arbeidsparticipatie voorop. Betaald werk biedt mensen inkomen en gevoel van eigenwaarde, en is goed voor integratie en emancipatie. Het is bovendien het beste wapen tegen armoede. Maar mensen kunnen ook op andere manieren meedoen. Mantelzorgers en vrijwilligers dragen evenzeer bij aan meer sociale samenhang. Ook in hen investeert het kabinet. Van de 205 miljoen euro die het kabinet vanaf 2011 per jaar direct investeert, gaat 30 miljoen euro naar het bevorderen van maatschappelijke participatie. In armoedebeleid en schuldhulpverlening steekt het kabinet structureel 80 miljoen euro per jaar. Die aanpak moet zo veel mogelijk lokaal gebeuren; het kabinet maakt daarover afspraken met gemeenten.

Met 'Iedereen doet mee' moeten 200.000 mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt extra aan de slag worden geholpen. Dat kan via training, opleiding, loonkostensubsidies, stageplaatsen en/of werken met behoud van uitkering. De extra inzet moet het mogelijk maken dat 80 procent van de beroepsbevolking in 2016 werkt (nu 70 procent). Met sociale partners en gemeenten heeft het kabinet afgesproken nog deze kabinetsperiode een forse stap in deze richting te zetten.

Het kabinet beschrijft in 'Iedereen doet mee' tal van uiteenlopende, concrete maatregelen. Zoals: algemene belastingmaatregelen, bevorderen van ondernemerschap, verbeteren van de aansluiting van onderwijs op arbeidsmarkt en stimuleren van maatschappelijke participatie.

Verder zijn er maatregelen op het terrein van arbeidsbemiddeling en re-integratie. Hieronder vallen onder meer loonkostensubsidies voor (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten en WW'ers, en de mogelijkheid voor bijstandsgerechtigden om te werken met behoud van uitkering.


---

De tekst van de het actieprogramma 'Iedereen doet mee' staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.szw.nl (klikken op "Officiële publicaties").

Categorieën: Bestuur, Cultuur en recreatie, Economie, Financiën, Huisvesting, Internationaal, Landbouw, Migratie en integratie, Natuur en milieu, Onderwijs en wetenschap, Openbare orde en veiligheid, Overig, Recht, Ruimte en infrastructuur, Sociale zekerheid, Verkeer , Werk, Zorg en gezondheid

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid