SGP


17 - 09 - 07 | Ds. Kersten niet antisemitisch

Het oordeel van Herman van Beek dat ds. G. H. Kersten soms antisemitisch handelde is onterecht, vinden Dirk-Jan Nijsink en Jan Kloosterman. Volgens hen berust deze beoordeling niet op een evenwichtige weergave van het verleden.

Op 6 augustus 2007 publiceerde deze krant een interview met Herman van Beek naar aanleiding van zijn scriptie over de houding van de eerste SGP-leider, ds. G.H. Kersten (1882-1948), tegenover de Joden. Volgens Van Beek handelde Kersten soms antisemitisch. De SGP-jongeren bestrijden deze bewering. De beeldvorming over Kersten raakt onterecht uit balans. Een evenwichtige weergave van het verleden is van groot belang, we moeten recht doen aan intenties en feiten.

Van Beek geeft aan dat een steunbetuiging van het Deputaatschap voor Israël voor een handtekeningenactie van SGP-jongeren in 2002 aanleiding was om een scriptie te schrijven. Hierin stond dat Kersten op 10 juli 1942 een handtekening zette tegen de deportatie van Joden. Volgens Van Beek rijst de vraag of dit werkelijk gebeurd is en breder: hoe Kersten zich opstelde tegenover Joden. Het is vrij algemeen bekend dat de houding van Kersten ten opzichte van de bezetter in het begin van de Tweede Wereldoorlog na de oorlog vragen opriep. Het gaat allereerst niet om de moralistische vraag of hij âgoedâ of âfoutâ handelde, maar om een genuanceerde en evenwichtige visie. Dat mag van een wetenschappelijk essay toch verwacht worden?

Klik hier om het hele artikel te lezen.
Ds. Kersten niet antisemitisch