Provincie Noord-Holland

Datum

17-9-2007

Onderwerp

Start volgende fase tunnelstudie Zuidtangent Haarlem

Katja Grevers

De provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlem hebben de eerste fase afgerond van de studie naar de haalbaarheid van een tunnel voor de Zuidtangent in Haarlem. In deze fase is de
bereikbaarheidsproblematiek van de stad verkend en zijn de kaders voor de studie vastgesteld. Op basis hiervan wordt de komende maanden een aantal tunnelvarianten uitgewerkt en getoetst op haalbaarheid. Hierbij worden diverse partijen betrokken.

In deze fase is de bereikbaarheidsproblematiek van de stad verkend en zijn de kaders voor de studie vastgesteld. Op basis hiervan wordt de komende maanden een aantal tunnelvarianten uitgewerkt en getoetst op haalbaarheid. Hierbij worden diverse partijen betrokken.

In de eerste fase van de haalbaarheidsstudie is een brede analyse gemaakt van de bereikbaarheid van Haarlem. Dit is onder meer gebeurd door experts van binnen en buiten de stad vanuit diverse vakgebieden te raadplegen.

Bereikbaarheid in kaart gebracht
Uit de analyse blijkt dat de bereikbaarheid en daarmee de kwaliteit van Haarlem onder druk staan doordat de doorstroming stagneert. Met name door een diffuus verkeersnetwerk, de fijnmazigheid van de oude binnenstad en de kruisingen met het Spaarne wordt de doorstroming momenteel belemmerd. Haarlem wordt beter bereikbaar als de doorstroming binnen de stad verbetert en verkeersstromen worden gescheiden. Dit geldt zowel voor het autoverkeer als voor het openbaar vervoer. Dit betekent dat voor de toekomst maatregelen genomen kunnen worden op drie gebieden:

* het opwaarderen van de Zuidtangent door deze in het centrum (deels) ondergronds te brengen;

* betere oost-westverbindingen voor het autoverkeer in het noorden van de stad;

* het verbinden van de zuidoostelijke invalswegen met de Westelijke Randweg.

De tunnelstudie richt zich op het eerste punt. Hierdoor wordt de binnenstad van Haarlem snel verbonden met de regio door een hoogwaardige OV-verbinding, de Zuidtangent. Doel is een snelle, betrouwbare, comfortabele en frequente OV-ontsluiting van het centrum. Naast het verbeteren van de bereikbaarheid moet deze OV-verbinding de leefbaarheid in de oude binnenstad verbeteren, de stad een economische en toeristische impuls geven en meer ruimte bieden aan fietsers en voetgangers. Ook wordt gezocht naar verknoping met andere vervoernetwerken en naar koppelingen met ruimtelijke ontwikkelingen door de komst van een tunnel.

De uitkomsten van de analyse vormen de basis voor de komende fase waarin oplossingsvarianten worden ontwikkeld. Dit gebeurt in interactieve werksessies met sleutelpartijen, Haarlemmers, ervaringsdeskundigen en vakinhoudelijke experts. De tunnelstudie loopt tot en met december 2007. Het onderzoeksrapport dat hieruit voortkomt, moet inzicht geven in de voorwaarden waaronder een tunnel gerealiseerd kan worden. Het vormt de basis voor bestuurlijke besluitvorming begin 2008 over de eventuele aanleg van een tunnel.

Wie van de voortgang op de hoogte wil blijven of wil mee discussiëren over het onderwerp kan vanaf 13 september terecht op de website www.tunnelstudie.nl.

Geef uw mening! Reageer op dit bericht