Ingezonden persbericht


16 september 2007

Vragen over het gebruik van Marokkaanse namenlijst door Burgerlijke Stand Amersfoort

Op 28 augustus 2007 verscheen in het programma van RTL-Nieuws / Editie NL een nieuwsitem over het gebruik van een namenlijst van de Marokkaanse staat door de burgerlijke stand. Een ambtenaar van de burgerlijke stand van Amersfoort kwam hierin aan het woord en bevestigde de gang van zaken. De afdeling Burgerzaken geeft aan dat hierbij een landelijke richtlijn wordt uitgevoerd. Buitengewoon raadslid Maurits Wygman stelt het College vragen over het gebruik van deze richtlijn.

De landelijke richtlijn houdt in dat bij de aangifte van een pas geboren kind er bij eenieder een controle plaatsvindt van de gemeentelijke basisadministratie. Wanneer geconstateerd wordt dat één van de ouders naast de Nederlandse nationaliteit de Marokkaanse nationaliteit bezit, wijst de ambtenaar de ouders op een door de Marokkaanse Staat goedgekeurde voornamenlijst. Kennelijk geeft het niet hebben van een door de Marokkaanse staat goedgekeurde voornaam problemen met onder andere het verkrijgen van een Marokkaanse nationaliteit voor het kind (naast de Nederlandse). Wanneer de ouders hier geen gebruik van willen maken deelt de ambtenaar mee welke gevolgen dit kan hebben. Onbekend is hoe vaak de lijst is toegepast bij Nederlandse ouders, van wie alleen de moeder een Marokkaanse nationaliteit heeft. Immers, de Marokkaanse nationaliteit is alleen overdraagbaar via de vader. In het nieuwsitem kwam eveneens een Tweede Kamerlid aan het woord die al een wetsvoorstel heeft opgesteld, dat deze richtlijn ongedaan wil maken. Dit voorstel kan kennelijk op een kamermeerderheid rekenen. De VVD laat zich leiden door liberale waarden zoals vrijheid, verdraagzaamheid, sociale rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid. De VVD gelooft daarmee in de kracht van het individu, persoonlijke vrijheid en dat de staat deze vrijheid garandeert en voor deze vrijheid opkomt zodra ze worden geschonden. Elke Nederlandse ouder wordt geacht aangifte te doen van de geboorte van zijn kind. De ouder is daarmee ook verantwoordelijk voor een juiste spelling, naamvolgorde en andere naamskeuzes. De burgerlijke stand gaat er ook vanuit dat de (beide) ouders het eens zijn over de te gebruiken naam. Echter, op het moment dat er sprake is van een Marokkaanse achtergrond bij een Nederlandse staatsburger wordt er een namenlijst overhandigd. De persoonlijke vrijheid lijkt hiermee te worden beïnvloed doordat de Nederlandse overheid taken overneemt van een buitenlandse mogendheid. In verband hiermee leg ik aan het college de volgende vragen ter beantwoording voor:
1. Is er een 'richtlijn' die voorschrijft welke namen in aanmerking komen voor Nederlands - Marokkaanse ouders? Zo ja, welke richtlijn of regeling is hier van toepassing?
2. Wilt u de toepassing van deze 'richtlijn' omschrijven en aangeven in welke mate en in welke gevallen de gemeente Amersfoort deze 'richtlijn' toepast?
3. Wordt bij de uitvoering van deze richtlijn élke vorm van sociale druk op Nederlandse staatsburgers te voorkomen?
4. Op welke wijze vindt het college dat de richtlijn past binnen de dienstverlening van de burgerlijke stand? Of vindt het college dat deze dienstverlening hoort bij die van een consulaat / ambassade?
5. Hanteert de burgerlijke stand andere vergelijkbare lijsten van andere staten voor Nederlandse staatsburgers? Zo ja, welke Nederlandse staatsburgers?
6. Blijft u genoemde richtlijn volgen, totdat het genoemde wetsvoorstel is aangenomen? Of is het college van mening, dat het gepast is vooruit te lopen op het wetsvoorstel?

Maurits Wygman, buitengewoon fractielid