KNHS


Nederland tweede in finale Samsung Super League 16 september 2007

BARCELONA (KNHS) - Ondanks het feit dat de "medaillemachine" van bondscoach Rob Ehrens kleine haperingen vertoonde op het wedstrijdterrein van de Real Club de Polo Barcelona, eindigde Nederland als tweede in de wedstrijd, achter de indrukwekkend sterk rijdende Duiters. De tweede plaats moest gedeeld worden met de Zweden en die hadden daardoor de mazzel dat zij er, dankzij het ene foutje van Gerco Schröder in de tweede ronde, twee punten bij kregen. De tweede plaats levert voor de eindstand 14 punten op, de derde plaats tien punten. Nu werden door de Zweden en de Nederlanders die punten samen gedeeld, waardoor Zweden net een puntje meer had verzameld dan de Fransen, die hierdoor degraderen.

Voor de Franse trots moet dit een klap in het gezicht zijn. In het openingsseizoen van de Samsung Super League sloten zij de serie soeverein winnend af. Nu misten ze de kwalificatie voor de Olympische Spelen én zijn ze uit de Samsung Super League gevallen. En dan te bedenken dat Frankrijk en Duitsland samen strijden om de titel 'grootste paardenland van Europa'. Duitsland werd de winnaar, maar het oranje kwartet is, dankzij de tweede plaats in Barcelona, opgeklommen naar de tweede plek in de eindrangschikking.

Het was een vreemde wedstrijd, waarin Nederland ijzersterk opende met een foutloze rit van Jeroen Dubbeldam (Weerselo) met BMC Up and Down. Nergens kwam de vos in de buurt van het hout en steeds weer wist Dubbeldam zijn paard optimaal bij de hindernissen te brengen. Bij Ben Schröder (Tubbergen) haperde de machine even. Twee fouten werden er gemaakt, maar geen van beide konden paard en ruiter aangerekend worden. Beide keren was een licht touché van de rand van de hoef voldoende om een paal te laten vallen. Albert Zoer (Echten) reed ijzersterk rond met Okidoki. Groot galopperend daverde de bruine ruin over de groene grasmat en zoals Eto'O bij Barcelona de ballen in de uiterste hoek van het doel kan laten krullen, zo weet Okidoki hindernissen van enorme afmetingen te reduceren tot Madurodam formaat. Hij speelt er mee en met een foutloze ronde leek Nederland in het spoor te kunnen blijven van de Duiters, die in de eerste ronde het ene na het andere foutloze rondje lieten optekenen. Voor Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce Berlin zou het toch een fluitje van een cent moeten zijn om ook foutloos rond te sturen. Maar dat gebeurde niet. Misschien miste Gerco net even de overtuiging en was er de angst om een fout te maken. Op weg naar de laatste lijn, met daarin een driesprong van steil, oxer, steil ging het niet zoals het moest. Op de oxer voor die lijn leek Berlin zich iets te overspringen en de drang naar voren was weg. In de driesprong maakte de schimmelhengst een noodlanding midden in de oxer, maar Gerco zou Gerco niet geweest zijn als hij niet naar voren wist te blijven rijden en daardoor toch de driesprong wist te overwinnen.

Na de eerste manche stond Nederland op een totaal van 8 strafpunten, samen met de Zweden, de Amerikanen en de Spanjaarden, op de tweede plaats en leek er nog veel mogelijk. BMC Up and Down toucheerde de achterste paal van de tweede hindernis zo licht als een ademtocht van een ree in de zonsondergang. Ritselt er in het laatste geval geen blaadje, bij Dubbeldam viel helaas een paal. Ben Schröder wist in de tweede ronde met BMC Rubert R de schade ook beperkt te houden tot één paal. Albert Zoer draaide als derde ruiter van het team weer een foutloze ronde. Toen was voor het Oranje kwartet de spanning weg. Wat Gerco ook zou uithalen, het maakte niet meer uit. Nederland zou ook in 2008 weer met een team aan de start mogen verschijnen van de Samsung Suer League.
Het foutje van Gerco zorgde wel voor een explosie van vreugde bij de Zweden. De in acuut degradatiegevaar verkerende Zweden konden door het foutje op exact hetzelfde aantal strafpunten eindigen als Nederland, alleen dan zou de laatste starter, Rolf-Görang Bengtsson, nog wel foutloos moeten blijven met Ninja la Silla. Bengtsson, in de eerste rond goed voor twee afgeworpen palen, haalde het huzarenstukje uit en bleef foutloos, waardoor de Zweden in de eindstand met één punt voorsprong eindigden op de Fransen en volgend jaar weer van de partij mogen zijn.

De leden van het Oranje kwartet waren misschien zelf nog wel het meest verbaasd over de uiteindelijke tweede plaats in de eindstand, de hoogste ooit voor Nederland. Jeroen Dubbeldam over de gevallen paal in de tweede ronde: "Ik wist niet eens dat ik hem heb aangeraakt, mogelijk lag hij op vallen nadat een vorige ruiter hem had getoucheerd".
Rob Ehrens nam stralend de felicitaties in ontvangst over de twee tweede plaatsen. "Dat had ik niet verwacht als tweede te eindigen in de eindstand. Volgend jaar maar proberen om in La Baule direct de volle winst te pakken".
Gerco Schröder was beduusd van de ervaringen in de eerste manche. "Het klikte misschien even niet tussen ons, maar in de tweede ronde paste het weer precies".
Broer Ben was goed tevreden. "Ik denk dat BMC Rubert goed heeft gesprongen en dat we ook nu weer hebben laten zien dat we nog steeds als combinatie groeien".
Albert Zoer had alleen maar lovende woorden over voor Okidoki: "Hij speelde er mee".

Gilles Bertand de Balanda, die met zijn Franse team uiteindelijk in de wedstrijd de vierde plaats deelde met de Amerikanen, kon er niet over uit dat zijn land uit de Samsung Super League is gevallen. "Dit is de tweede klap die we in één jaar te verwerken krijgen in de springsport. Eerst de Olympische kwalificatie missen en nu volgend jaar niet actief zijn in deze reeks. Misschien dat de bonzen van de Franse Federatie nu eindelijk eens wakker schrikken en zich weer bezig gaan houden met sportbeleid in plaats van ruzie maken".

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: www.csiobarcelona.com

Einduitslag Samsung Super League 2007:


1) Duitsland - 67.75

2) Nederland - 37.50

3) Zwitserland - 34.75

4) USA - 33.75

5) België - 31.75

6) Groot-Brittannië - 31.50

7) Zweden - 28.50

8) Frankrijk - 27.25 = degradatie

Uitslag van de 8e wedstrijd:


1) Duitsland - 4

2) Nederland - 16

- Jeroen Dubbeldam - BMC Up and Down - 0 + 4
- Ben Schröder - BMC Rubert R - 8 + 4

- Albert Zoer - Okidoki - 0 + 0

- Gerco Schröder - Eurocommerce Berlin - (8) + (4) 2) Zweden - 16
4) Frankrijk - 20
4) USA - 20
6) Spanje - 24
7) België - 32
8) Zwitserland - 36

9) Groot-Brittannië - 49

foto: www.melissen.net