Ingezonden persbericht


Geen koehandel over EU-referendum

Een aantal maatschappelijke organisaties gaat gezamenlijk de straat op voor een referendum over een nieuwe Europees verdrag. 'Een meerderheid van de kiezers heeft bij de Tweede Kamerverkiezingen gestemd op een partij die een dergelijk referendum beloofde', zo verklaren de organisaties. 'Dus moet dat referendum er ook komen.' De organisaties zullen in het hele land handtekeningen op gaan halen onder een petitie waar een referendum over een nieuw Europees verdrag wordt geëist.

Deze campagne is een reactie op wat de organisatoren omschrijven als 'de koehandel' die nu in het kabinet plaatsvindt over het referendum. Ze wijzen er op dat de PvdA, die zich in haar verkiezingsprogramma duidelijk heeft uitgesproken vóór een referendum, nu onder druk van het CDA dreigt het referendum te laten vallen in ruil voor een aanpassing van de plannen voor het versoepelen van het ontslagrecht.

'Het kabinet is van mening dat zij een uitstekend resultaat heeft bereikt en dat een nieuw Europees verdrag aan alle Nederlandse wensen tegemoet komt. Dan moet het kabinet ook bereid zijn om dat resultaat in een open discussie te verdedigen', schrijven de initiatiefnemers. Handtekeningenlijsten zijn nu al te downloaden van de site van het samenwerkingsverband Ander Europa, de initiatiefnemer van deze actie: www.andereuropa.nl

Einde persbericht.

Verklaring van het samenwerkingsverband Ander Europa

Geen koehandel over EU-referendum

De komende week zal het kabinet intern verder discussiëren over een eventueel referendum over een nieuw Europees verdrag. Daarbij lijkt deze belangrijke zaak onderdeel te worden van een koehandel tussen met name CDA en PvdA. De PvdA heeft zich in haar verkiezingsprogramma duidelijk uitgesproken vóór een referendum. Die stellingname is dit voorjaar nog eens bevestigd door fractievoorzitter Jacques Tichelaar. Nu dreigt de PvdA het referendum te laten vallen in ruil voor een aanpassing van de plannen van minister Donner voor het versoepelen van het ontslagrecht.

Daarmee zou een loopje genomen worden met de uitspraak van de kiezers die in 2005 in ruime meerderheid tegen het grondwettelijk verdrag stemden en bij de Tweede Kamerverkiezing in meerderheid hun stem uitbrachten op een van de partijen die een referendum over een nieuw Europees verdrag beloofde.

Het kabinet is van mening dat zij op de Top van Brussel in juni een uitstekend resultaat heeft bereikt en dat een nieuw Europees verdrag aan alle Nederlandse wensen tegemoet komt. Dan moet het kabinet ook bereid zijn om dat resultaat in een open discussie te verdedigen. De kiezer heeft in 2005 het grondwettelijk verdrag naar de prullenmand verwezen, en dus is het aan de kiezer om te bepalen of het nieuwe verdrag wel acceptabel is.

Vorige week heeft de Raad van State het door de regering gevraagde advies over een nieuw referendum uitgebracht. De tekst van dit advies is nog niet openbaar gemaakt, maar uit de pers valt te vernemen dat de Raad een nieuw referendum niet per se noodzakelijk acht. Een dergelijk advies hoeft niemand te verbazen. Iedereen weet dat er in de Nederlandse wetgeving geen bepalingen zijn die een dergelijk referendum noodzakelijk of onmogelijk maken.

De vraag of er een referendum moet komen is een politieke vraag waar op basis van politieke argumenten een antwoord op moet worden gegeven. Daarbij heeft niet het kabinet, maar de gekozen volksvertegenwoordiging het laatste woord. (Ook tot het vorige referendum werd tegen de wil van het toenmalige kabinet-Balkenende door de Kamer besloten.) Daarom zullen wij ons de komende tijd inzetten voor een petitie aan de Tweede Kamer voor een referendum over een nieuw Europees verdrag. Daarom verzetten wij ons tegen de koehandel die nu over dit belangrijke punt binnen het kabinet wordt gevoerd.

De petitie is een initiatief van het samenwerkingsverband Ander Europa waarin organisaties die in 2005 campagne voerden samenwerken. Hij wordt uitgevoerd in samenwerking met diverse andere organisaties. Voor meer informatie zie www.andereuropa.nl