Compromis Herperduin
16-09-2007
De dorpsraden van Herpen en Berghem en het college van BenW zijn het eens geworden over de verdere aanpak van de bosomvorming op Herperduin. De aanpak heeft de instemming van de meerderheid van de gemeenteraad en de Osse milieugroepen. Bos en Mens bleek niet bereid een compromis te sluiten.
Het is even stil geweest rond Herperduin. Voor de vakantie was er nog de hoop dat er een compromis gesloten kon worden, maar dat liep op het laatst toch verkeerd. Vertegenwoordigers van Bos en Mens, de dorpsraden en milieugroepen hadden in een petit comité een compromis voorbereid. Na maanden van aftasten waren de partijen zeer optimistisch over een oplossing. Helaas echter werd de vertegenwoordiger van Bos en Mens door Sjoerd Veerkamp en de zijnen teruggefloten.
Vanuit de dorpsraden werd de draad direct weer opgepakt. Met een vertegenwoordiger van de milieugroepen, de adviseur van de gemeente en wethouder Iding werd er opnieuw een bezoek aan Herperduin gebracht. Dit met de instelling om er samen echt uit te komen. Dat de laatste ingreep deze winter veel te rigoureus is geweest, werd unaniem onderschreven. Maar er is ook met een positieve instelling gekeken naar de resultaten die er wel zijn bereikt met de bosomvorming. Het compromis, zoals dat bereikt was in het petit comité is nog eens nauwkeurig beschreven. Het eindigde in een eensgezinde aanpak die onderschreven is door de beide dorpsraden en het college van BenW. De milieugroepen en de meerderheid van de gemeenteraad staan achter het akkoord.
Helaas heeft Bos en Mens niet gereageerd op de voorgestelde aanpak. In de laatste vergadering van de gemeenteraadscommissie is opnieuw duidelijk geworden dat met hen geen compromis te sluiten is. Dat is jammer, omdat het toch de verdienste van Bos en Mens is dat er nu veel meer oog is voor de recreatiebelangen bij de bosomvorming.
Een beschrijving van de gewijzigde aanpak van de bosomvorming vindt u hierna.
Op 15 februari 2007 heeft de gemeenteraad van Oss bij motie opdracht gegeven om een werkgroep te formeren met een onafhankelijke voorzitter.
De werkgroep kreeg als opdracht om in samenspraak een meerjarenbeheersplan voor de bosomvorming op te stellen op basis van de doelen van het bosomvormingsbeleid in de periode 1997-2006.
De uitvoering van de bosomvorming kan volgens de motie pas worden hervat na de adviezen van de werkgroep, de dorpsraden van Berghem en Herpen, alsmede van de commissie Ruimte en Bedrijvigheid (thans Wonen Openbare ruimte en Milieu).
Voorts is in de motie de opdracht gegeven om een monitoringprogramma en communicatieprogramma op te zetten en uit te voeren.
De Werkgroep Herperduin is geformeerd. Deze werkgroep is een aantal keren bijeen geweest en is twee maal op excursie geweest om voorbeelden van bosomvorming in de praktijk te bespreken. Toen de werkgroep niet tot overeenstemming kon komen, is een petit comité van leden van de werkgroep gevormd. Het petit comité heeft een compromis voorgelegd aan de werkgroep. In zijn advies van 3 juli 2007 bericht de onafhankelijke voorzitter van de Werkgroep Herperduin dat tot zijn spijt, hoewel een compromis zijns inziens binnen handbereik lag, de werkgroep niet tot overeenstemming is gekomen De voorzitter geeft daarom de opdracht terug aan de gemeenteraad.
Daarop is vanuit de Dorpsraad Herpen het initiatief genomen om alsnog de gewenste overeenstemming te bereiken. Er is nogmaals een terreinbezoek gebracht. Het compromis zoals dat is voorbereid in het petit comité is redactioneel nog eens nauwgezet doorgenomen door de vertegenwoordiger van de Dorpsraad Herpen en de adviseur van de gemeente Oss. Met uitzondering van de vertegenwoordigers van Bos en Mens kunnen de overige leden van het petit comité zich vinden in de eindredactie.
De dorpsraden van Herpen en Berghem hebben inmiddels aangegeven om op basis van het compromis, zoals dat in het petit comité is voorbereid samen met de gemeente Oss verder te willen gaan met de uitvoering van de opdracht zoals deze in de motie van de gemeenteraad is vastgelegd.
Concreet betekent het dat we op de volgende wijze verder willen gaan.
1. De bosomvorming wordt voortgezet binnen de beleidsvisie en doelstellingen van de gemeente Oss. De publieksacceptatie dient bij de uitvoering een belangrijke rol te spelen. Het bosbeeld moet aantrekkelijk zijn voor de recreanten. De laatste omvorming is veel te ver gegaan. De schaal waarop het bos op de Maashorst is omgevormd is veel acceptabeler.
2. Er wordt een meerjarenbeheerplan op hoofdlijnen opgesteld, dat binnen een nader af te spreken planning gefaseerd wordt uitgevoerd volgens jaarlijkse werkplannen. Met elkaar wordt in het veld bekeken welke concrete maatregelen worden uitgevoerd. Daarbij worden ook de wensen van de verschillende gebruikersgroepen van het bos betrokken.
3. Er wordt een opruimingsplan opgesteld voor de laatste ingreep in november-december 2006 en enkele plekken in het Berghemse bos. Een acceptabel beeld voor de recreant staat daarbij voorop, waarbij de belangen van de natuur niet uit het oog verloren worden.
4. Er wordt gestart met het opstellen van een gedegen communicatieplan.
5. Er wordt gestart met het opstellen van een gedegen monitoringplan, waarin de ontwikkeling van flora en fauna wordt en ook de beleving van het bos door de recreanten wordt gevolgd.
6. Het meerjarenbeheerplan wordt voor advies voorgelegd aan de dorpsraden van Berghem en Herpen, evenals aan de raadscommissie Wonen, Openbare ruimte en milieu.
7. De jaarlijkse werkplannen en het opruimingsplan worden voor advies voorgelegd aan de dorpsraden van Berghem en Herpen.
8. De uitvoering van de bosomvorming wordt pas hervat na adviezen van de dorpsraden Berghem en Herpen, evenals van de raadscommissie Wonen, Openbare ruimte en Milieu.
Namens de dorpsraad Berghem: G. Broers
Namens de dorpsraad Herpen: W. van Boxtel
Namens het college van Burgemeester en wethouders: J. Iding
Zie ook:
* Dossier Milieu http://oss.sp.nl/dossier/milieu.html
Socialistische Partij afdeling Oss