Gemeente Tilburg

Datum

1 juni 2007

Autovrije Zondag in Tilburg

16 september viert Tilburg feest op straat

Op 16 september 2007 vindt in Tilburg een autovrije zondag plaats. Het college heeft besloten om die dag tussen 11.00 uur en 19.00 de zogenaamde Binnenring af te sluiten: gebied tussen Gasthuisring, Veldhovenring, Besterdring, Heuvelring, Paleisring, Schouwburgring en Noordhoekring. Het doel van deze dag is om de inwoners van de gemeente Tilburg meer bewust te maken van alternatieve manieren van vervoer in de plaats van autogebruik en in de gelegenheid te stellen om een autovrije stad "te beleven".

Luchtkwaliteit
Het verkeer levert de voornaamste bijdrage aan uitstoot van fijn stof en stikstofoxide in stedelijk gebied, wat een directe bedreiging voor de gezondheid is. In Tilburg wordt in een aantal straten de luchtkwaliteitsnorm overschreden. Een dagje zonder de auto kan in dit opzicht dus helemaal geen kwaad en het verschil is direct merkbaar. De autovrije zondag levert naast schone lucht ook de mogelijkheid aan kinderen, fietsers en voetgangers om één dag een (gedeeltelijk) autovrij Tilburg te beleven. Bovendien stimuleert het de Tilburgers om kennis te maken met vervoer per bus, trein en fiets.

Feestdag
Het college wil deze dag het karakter van een feestdag geven. Tussen 12.00 uur en 17.00 uur worden verschillende activiteiten georganiseerd in het Wilhelminapark, Stadspark en op de Heuvel. Op ludieke wijze wordt de autovrije zondag in het Wilhelminapark geopend. Verder vinden er inspirerende activiteiten rondom het thema duurzame mobiliteit plaats. Niet alleen de vermindering van het autogebruik wordt onder de aandacht gebracht, maar ook gezond bewegen. Het Sportbedrijf van de gemeente Tilburg geeft om 14.00 uur in het Stadspark het startschot voor een skeelertocht door de stad. Verder vinden er vele sportieve activiteiten plaats. Op de Heuvel is de muzikale afsluiting. De gemeente organiseert deze activiteit in overleg met de plaatselijke horeca.

Buurtactiviteiten
De autovrije zondag is ook een ideale dag om buurtactiviteiten te organiseren. Tilburgers kunnen zelf ideeën aandragen via het project Verrijk je Wijk (www.verrijkjewijk.nl) of bij de gemeente Tilburg via info@tilburg.nl onder vermelding van Autoloze zondag 2007.

Landelijke actie
Op 16 september 2007 organiseren ook andere gemeenten zoals Rotterdam, Utrecht en Groningen een autovrije zondag. In Tilburg blijven de delen van de stad die voor autoverkeer afgesloten worden, wel toegankelijk voor hulpdiensten, openbaar vervoer, taxi's, vervoer van gehandicapten en de organisatie van de autovrije zondag.
---
Meer informatie:
Brugt Groenevelt, woordvoering gemeente Tilburg: 013-542 83 33 Imre van der Meulen, communicatieadviseur: 013-542 88 05.


---- --