Milieudienst Rijnmond

Schonere lucht op autovrije zondag?

19.09.2007 20:00

Afgelopen zondag (16 september) waren de Coolsingel en de Schiedamsedijk tijdens het Rotterdamse Klimaatfestival autovrij. Er waren veel verschillende activiteiten.
De DCMR Milieudienst Rijnmond stond vanaf een uur of twaalf met de luchtmeetauto op de Coollsingel, tegenover McDonalds.

Meest gestelde vraag

De meest gestelde vraag was natuurlijk "Is de lucht nu schoner dan op een zondag waarop er wel verkeer rijdt?"
Normaliter wordt niet gemeten op de Coolsingel, dus heel precies kunnen we die vraag niet beantwoorden. Er is wel een vast meetpunt op het Bentinckplein. Daarom kunnen we stellen dat de luchtkwaliteit daar vergelijkbaar is met die op de Coolsingel. We hebben de meetresultaten van de meetbus gelegd naast de resultaten van het meetstation Bentinckplein en dat levert onderstaand plaatje op voor stikstofdioxide (NO2).

Grafiek stofioxide (NO2) Zie het origineel

Het is duidelijk dat de concentraties op de Coolsingel vrijwel de hele middag ruim onder die op het Bentinckplein liggen. Daaruit mag je de conclusie trekken dat het wel degelijk uitmaakt als je het autoverkeer weert of vermindert.
In de lijn van de Coolsingel zitten een paar verrassende pieken. Onze conclusie is dat deze vooral optraden als de wind uit de richting van McDonalds kwam. Dat was te zien aan de vele vlaggen waarmee het evenement was versierd. De fornuizen van McDonalds zorgen kennelijk ook voor een aardige uitstoot van stikstofoxiden. Op een gewone dag met veel verkeer zal dat niet opvallen. Maar als er geen duidelijke andere bron is, zoals op de autovrije zondag, komt dat wel naar voren.

De concentraties zijn overigens laag ten opzichte van het jaargemiddelde. Voor een deel komt dat omdat er midden op de dag eigenlijk altijd lagere concentraties voorkomen en voor een deel komt het omdat er zondeagmiddag een stevige bries stond waardoor stoffen in de lucht snel verwaaien.

Meldkamer DCMR

De meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijnmond kan de actuele meetresultaten van de meetstations in het Rijnmondgebied direct aflezen en zo nodig actie ondernemen.