Senternovem


05-09-2007 | Aardgaskaravaan: schone brandstoffen in de schijnwerpers

Half september trekt de Aardgaskaravaan door Nederland, een groep voertuigen die de aandacht gaat vestigen op rijden op aardgas. Op 20 september gaat de website Fuelswitch.nl van start. En medio november vindt in Arnhem het internationale congres Connecting Clean Mobility plaats. Het is een greep uit de activiteiten die de komende tijd plaatsvinden op het gebied van schone brandstoffen. De provincie Gelderland speelt hierin een opvallende rol.

Net als in 2007, vindt ook dit jaar weer een Week van de Vooruitgang plaats. Van 16 tot en met 22 september worden overal in het land activiteiten georganiseerd op het gebied van duurzame mobiliteit. De meeste opvallende daarvan is de Aardgaskaravaan. Het gaat om een groep voertuigen die op 23 plaatsen in ons land neerstrijken om het lokale bedrijfsleven, bestuurders en het publiek te tonen dat rijden op aardgas en groen gas in opmars is. Deelnemers aan de karavaan zijn provincies, gemeenten, energiebedrijven en de automerken die auto's op aardgas leveren.

De Aardgaskaravaan bezoekt de volgende plaatsen:

16 september: Leidschendam/Voorburg, Den Haag, Leiden

17 september: Roosendaal, Breda, Oss/Den Bosch

18 september: Alkmaar, IJmond, Uitgeest, Heemskerk, IJmuiden, Beverwijk

19 september: Zwolle, Leeuwarden, Drachten, Groningen

20 september: Arnhem, Nijmegen, Ede, Tiel/Geldermalsen

21 september: Veenendaal, Amersfoort/ Leusden, Breukelen/ Maarssen/Nieuwegein

22 september: Amsterdam, Zoetermeer, Gouda/Bergambacht, Maastricht.

Hoofdpunt

Vier van de 28 plaatsen die de Aardgaskaravaan aandoet, liggen in Gelderland. Coördinator namens de provincie is Mireille Wösten: "Het bevorderen van schoner vervoer is één van de hoofdpunten van ons Actieplan Luchtkwaliteit. Ook werken we aan een netwerk van aardgastankstations. In dat kader geven we subsidie aan de komst van stations in Apeldoorn, Arnhem, Ede, Geldermalsen/Tiel en Nijmegen. Om ervoor te zorgen dat die straks ook worden gebruikt, komt de Aardgaskaravaan langs. Die gaat bedrijven en particulieren enthousiast maken voor rijden op aardgas en hen wijzen op de mogelijkheden. In aansluiting daarop organiseren we workshops voor eigenaren van wagenparken. Daarbij hopen we natuurlijk ook op de nodige media-aandacht."

UKR-project

Dit is zeker niet het enige wat de provincie Gelderland doet op het gebied van schone brandstoffen. "Aardgas zien wij als eerste stap in de transitie naar duurzame motorbrandstoffen. Daarna komen bijvoorbeeld biogas, bio-ethanol en biodiesel in beeld. In dat kader doen we bijvoorbeeld mee aan het project Rijden op Biogas, dat zich richt op de introductie van biogas in het regionale en stedelijke personenvervoer. Daarvoor is 4 miljoen euro subsidie toegezegd uit de Unieke Kansen Regeling. De andere partijen in dit project zijn MAN truck & bus, MAN Rollo, DMT Milieutechnologie, Geveke Werktuigbouw, de Stichting Energy en de provincie Zeeland. Het is de bedoeling dat de proeven in het kader van dit project gaan plaatsvinden in Zeeland en Gelderland."

Fuel Switch

"Om de vraag naar alternatieve brandstoffen te versterken, zijn we ook bezig met de website Fuel Switch. Die moet op 20 september van start gaan. De bedoeling is dat een bezoeker straks online een wagenparkscan kan doen om te bepalen welk type brandstof het meest geschikt is voor zijn wagenpark. Doelgroepen zijn bijvoorbeeld gemeenten, woningcorporaties, taxibedrijven, installateurs en de afvalsector. Om de website te maken werken we al samen met organisaties als Bovag, RAI, SenterNovem en dealers, maar we zijn nog op zoek naar extra partners."

Conferentie

Weer een andere activiteit op het gebied van schone brandstoffen is de conferentie Connecting Clean Mobility, die gaat plaatsvinden op 14 en 15 november. Ook de EnergieTransitie participeert in deze conferentie, die wordt georganiseerd door de provincie Gelderland. "De bedoeling is om hier op internationaal niveau kennis en ervaring uit te wisselen op het gebied van duurzame brandstoffen", vertelt Mireille Wösten. "Uiteindelijk willen we, heel concreet, de mogelijkheden onderzoeken om met partijen uit Nordrhein-Westfalen projecten en samenwerking op te zetten. De conferentie is gericht op bedrijven in de auto- en brandstoffenbranche, wagenparkbeheerders, beleidsmakers van gemeenten, provincies en het Rijk, politici, milieuorganisaties, de landbouwsector, wetenschappers en studenten."

Klik hier voor meer informatie over de Aardgaskaravaan en over het congres congres Connecting Clean Mobility. Zie het origineel