Waarom is bloed rood?
UvA en science center NEMO starten nieuwe reeks Wakker Worden Kinderlezingen
Au! Je valt van je fiets en een rode vlek verschijnt op je broek. Je bloedt. Een korstje zorgt ervoor dat het bloeden stopt. Hoe je lichaam dit doet, onderzoeken kinderen van 8 tot 12 jaar tijdens de nieuwe Wakker Worden Kinderlezing. Deze vindt plaats op zondag 16 september van 11.00 tot 12.00 uur in science center NEMO. Door te experimenteren lossen de kinderen samen met prof. dr. Jan Hindrik Ravesloot, hoogleraar Fysiologie aan de Universiteit van Amsterdam, de mysteries rondom bloed bij mensen en dieren op.
De lezing van Ravesloot is de eerste in een nieuwe reeks kinderlezingen georganiseerd door science center NEMO en de Universiteit van Amsterdam. De volgende lezing is op zondag 18 november en wordt gehouden door dr. Anouk Rijs, scheikundige aan de UvA en het FOM Instituut voor Plasmafysica. Zij behandelt de vraag of laserlicht altijd gevaarlijk is. Op zondag 16 december organiseren de UvA en NEMO een Wakker Worden Jubileumfeest vanwege hun respectievelijk 375- en 10-jarig bestaan. Bioloog en UvA-alumnus Midas Dekkers beantwoordt dan samen met de kinderen de vraag 'Laten slangen ook windjes?'.
Over Wakker Worden Kinderlezingen
Het uitgangspunt van iedere Wakker Worden Kinderlezing is een echte kindervraag. Samen met een wetenschapper van de UvA gaan de kinderen tijdens een interactieve lezing op zoek naar het antwoord op deze vraag. Het interactieve karakter prikkelt de nieuwsgierigheid van kinderen vanaf 8 jaar en sluit aan bij hun verwondering over alles wat er om hen heen gebeurt. Het Noordhollands Dagblad en National Geographic Junior zijn mediapartners van de Wakker Worden Kinderlezingen.
Deelname
Toegang: ¤ 2,50; bij een NEMO-entreekaartje is toegang inbegrepen. Bezoekers kunnen zich vooraf aanmelden via
Locatie: science center NEMO, Oosterdok 2, Amsterdam.
Verwijzingen
Universiteit van Amsterdam