Gemeente Tilburg

3-7-2007
Kom met een idee en feest mee!
Geld voor buurtactiviteiten op Autovrije zondag 16 september

Op 16 september 2007 vindt in Tilburg een autovrije zondag plaats. Tussen 11.00 uur en 19.00 is de Binnenring afgesloten: het gebied tussen Gasthuisring, Veldhovenring, Besterdring, Heuvelring, Paleisring, Schouwburgring en Noordhoekring. Het doel van deze dag is om de inwoners van de gemeente Tilburg meer bewust te maken van andere vervoersmiddelen dan de auto en feest te laten vieren op straat.

Buurtactiviteiten
Tussen 12.00 uur en 17.00 uur organiseert de gemeente Tilburg verschillende activiteiten in het Wilhelminapark, Stadspark en op de Heuvel. De autovrije zondag is ook een ideale dag om buurtactiviteiten te organiseren. Tilburgers kunnen zelf ideeën aandragen via het project Verrijk je Wijk (www.verrijkjewijk.nl) of bij de gemeente Tilburg via het project Verrijk je Stad (www.verrijkjestad.nl). Aanvragen voor Verrijk je Stad kunnen tot 12 juli 12.00 uur worden ingediend via de site.

Verkeersbesluit
Het autovrije gebied wordt van 11.00 uur tot 19.00 uur afgesloten met borden en hekken. Eventueel inkomend gemotoriseerd verkeer wordt tegengehouden. Dit wordt geregeld met een verkeersbesluit. Gemotoriseerd verkeer heeft alleen toegang tot het gebied, als de bestuurder beschikt over een ontheffing. Daarbij onderscheiden we een generieke ontheffing en een individuele ontheffing. De volgende groepen hebben een generieke ontheffing en hoeven geen ontheffing aan te vragen:
Brandweer
Politie
Ambulance.
Bussen in lijndienst
Taxi's
Touringcars met een specifieke bestemming (hotel, toeristische- of culturele instelling).
Aanvullend mogen groepen die taken moeten uitvoeren met een aantoonbaar spoedeisend karakter het autovrije gebied inrijden: artsen, verloskundigen (kraamzorg), bewakingsdiensten/alarmdiensten, nooddiensten energie etc., reinigingsvoertuigen, invaliden met een invalidenkaart, PTT (in verband met de wettelijke verplichting tot het legen van brievenbussen), dierenambulance.

Andere bestuurders, die op 16 september 2007 noodzakelijkerwijs in het afgesloten gebied willen rijden, moeten ontheffing aanvragen. Dat is nu nog niet mogelijk. De tweede helft van juli 2007 wordt waarschijnlijk het verkeersbesluit ter inzage gelegd. Dan wordt ook gecommuniceerd hoe een ontheffing kan worden aangevraagd.

Luchtkwaliteit
Het verkeer levert de voornaamste bijdrage aan uitstoot van fijn stof en stikstofoxide in stedelijk gebied, wat een directe bedreiging voor de gezondheid is. In Tilburg wordt in een aantal straten de luchtkwaliteitsnorm overschreden. Een dagje zonder de auto kan in dit opzicht dus helemaal geen kwaad en het verschil is direct merkbaar. De autovrije zondag levert naast schone lucht ook de mogelijkheid aan kinderen, fietsers en voetgangers om één dag een (gedeeltelijk) autovrij Tilburg te beleven. Bovendien stimuleert het de Tilburgers om kennis te maken met vervoer per bus, trein en fiets.