Gemeente Nuth


Kan mijn graft ook geveild worden?
POP 2 goedgekeurd door Brussel
GGOR = Nieuw Limburgs Peil
Rectificatie

www.limburg.nl/plattelandin uitvoering
nr 24, 21 juni
2007

Kan mijn graft ook geveild worden?

Welke landschapselementen kan je inbrengen op een veiling? Die vraag stond afgelopen week centraal tijdens een voorlichtingsbijeenkomst van de Vereniging Landschapsbeheer Mergelland in Reijmerstok. Tom Bade, directeur van Triple E, lichtte de circa 30 aanwezige boeren voor over de mogelijkheden. Het is de bedoeling dat de veiling op 16 september plaatsvindt als onderdeel van de Gulpener Oogstparade. In de komende periode is binnen Platteland in Uitvoering ruimte gemaakt voor experimenten en nieuwe vormen van financiering van het platteland. De Provincie gaf Triple E opdracht voor de organisatie van de landschapsveiling. Triple E is een kenniscentrum, gespecialiseerd in de relatie tussen natuur, economie en de beleving die daarbij een rol speelt. In de streek wordt samengewerkt met de Vereniging Landschapsbeheer Mergelland en het IKL, die het contractbeheer en de coördinatie voor haar rekening zal nemen. Tot nu toe meldden zich vijf boeren aan. Zij brengen onder meer graften, scheerheggen, hoogstambomen, poelen en struweelhagen. Er is zelfs een wijngaard ingebracht. De komende periode worden deze aanbieders door het Landschapsbeheer Mergelland bezocht om gezamenlijk vast te stellen onder welke condities deze landschapselementen in het prospectus voor de veiling opgenomen gaan worden. Door het veilen verandert het landschapselement niet van eigenaar, wel kan de koper als tegenprestatie voor zijn bijdrage bijvoorbeeld de locatie bezoeken met uitleg van de agrariër, er picknicken, of letterlijk de vruchten plukken van een boom of boomgaard.
Geïnteresseerde landeigenaren kunnen nog tot 1 juli hun elementen aanmelden bij de coöperatie (Gaston Lemlijn of Lidy de Munter) bij voorkeur per email glemlijn@home.nl of telefoon 06-51987505. Voor meer informatie kunt u ook een kijkje nemen op www.groenegoededoelen.nl of contact opnemen met Pierre Grooten van IKL, e-mail: p.grooten@ikl-limburg.nl.

POP 2 goedgekeurd in Brussel

De Europese Commissie heeft gisteren haar akkoord gegeven aan het plattelandsontwikkelingsprogramma 2007-2013 (POP2) van Nederland. De goedkeuring betekent dat op basis van dit POP2 de komende zeven jaar naar verwachting ongeveer 2 miljard euro in het Nederlandse platteland kan worden geïnvesteerd. Hiermee kunnen we voorlopig uit de voeten, aldus minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Het Nederlandse programma is het derde van de 94 Europese ontwikkelingsprogrammas dat is goedgekeurd. Van de ongeveer 2 miljard euro die naar verwachting de komende zeven jaar in het Nederlandse platteland kan worden geïnvesteerd, is een bedrag van bijna 500 miljoen euro afkomstig van de Europese Unie. Rijk en provincies dragen samen nog eens datzelfde bedrag bij. Ruim 600 miljoen euro bestaat uit verwachte aanvullende nationale overheidsfinanciering (top ups) die in het kader van het programma als staatssteun is goedgekeurd. Verwacht wordt dat het programma een bedrag van 400 tot 600 miljoen euro aan particuliere investeringen zal genereren.
Nederland wil met het Plattelandsontwikkelingsprogramma een goed evenwicht bereiken tussen de kwaliteit van natuur en landschap en het gebruik daarvan ten behoeve van land- en bosbouw, wonen, recreatie, gezondheid en persoonlijk welbevinden.