Ingezonden persbericht
Nijmegen 6 september 2007
Landelijke concertserie Buxtehude herdenkingsconcerten in Nijmegen
Driehonderdjaar na Dietrich Buxtehude
NIJMEGEN - Op zaterdag 15 september is in de Sint Stevenskerk een extra concert in de landelijke serie Buxtehude herdenkingsconcerten. Ter gelegenheid van diens 300ste sterfdag worden in een achttal concerten in den lande alle orgelwerken en cantates van Buxtehude uitgevoerd. Het concert is een samenwerking van de Stichting Buxtehude 2007, onder auspiciën van Ton Koopman, en de Nijmeegse Orgelkring. De organist van deze avond is Léon Berben en de cantates worden gebracht door het Ensemble van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het concert begint om 20.00 uur. De toegang bedraagt respectievelijk ¤10,-.
De Buxtehude-concertserie reist in september en oktober langs acht Nederlandse steden, met gebruikmaking van prachtige historische orgels in monumentale kerkgebouwen. Naast de vaak spectaculaire preludia en emotioneel-geladen koraalvoorspelen voor orgel, komen ook cantates aan de orde, waarvan enkele vermoedelijk voor het allereerst in Nederland tot klinken zullen komen. In Nijmegen speelt Léon Berben onder meer de Praeludia in C-majeur, fis-mineur en g-mineur, de Fuga's in G majeur en B majeur en de koraalbewerkingen Christ, unser Herr, zum Jordan kam, Ich dank dir schon en Herr Christ, der einig Gottes Sohn. Het Ensemble van het Koninklijk Conservatorium brent de cantates Jubilate Domino en Herr, wen ich nur dich habe en de Sonata in G.
Barokcomponist Dieterich Buxtehude was een exclusieve leerling van Jan Pieterszoon Sweelinck en ooit inspiratiebron van de jonge Johann Sebastian Bach. Buxtehude uit Lübeck belichaamde met zijn vriend en collega Johann Adam Reinken uit Hamburg de 'top' van de befaamde 17de eeuwse Noordduitse orgelmuziekcultuur. De jonge Johann Sebastian Bach toog zelfs in de winter van 1705-1706 uit Arnstadt naar de vierhonderd kilometer noordelijk gelegen stad Lübeck voor uitvoeringen van twee zeer grote oratoria van Buxtehude. Dit vond plaats enkele jaren voor het overlijden van de bejaarde organist van de Lübecker Marienkirche. Met deze monumentale composities creëerde Buxtehude voor zichzelf, zijn toehoorders en voor J.S.Bach in het bijzonder een magistraal hoogte- en eindpunt in zijn loopbaan.
Initiatiefnemer van de Buxtehude herdenkingsconcerten is Ton Koopman. Hij besloot na beëindiging van zijn Bachcantate-cyclus en met het in het zicht komen van Buxtehudes driehonderste sterfjaar in 2007, zich te storten op het gehele overgeleverde oeuvre van deze grote kunstenaar en dit op cd uit te brengen. De Buxtehude-concertserie ontstond als een afgeleid project om de overtuigende schoonheid en originaliteit van Buxtehude goed voor het voetlicht te brengen. Koopman in zijn voorwoord bij de orgelconcertserie: "Ik raakte steeds meer geïntrigeerd door de opvallend grote invloed die Buxtehude op met name de jonge Bach heeft gehad. Ik kende Buxtehudes klavecimbel- en orgelmuziek uiteraard al lang, en ook had ik al diverse cantates van hem met musici van het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir uitgevoerd en opgenomen. Maar bij mij groeide meer en meer het besef dat het met Buxtehude om een musicus gaat wiens betekenis beduidend groter is dan om slechts als 'voorloper van Bach' te figureren. Namelijk dat zijn muziek in alle opzichten uniek, letterlijk eenmalig, en van zeer grote kwaliteit is."
Inmiddels heeft Koopman al de helft van Buxtehudes oeuvre voor de Dieterich Buxtehude Opera Omnia-serie opgenomen en zijn de eerste acht cd's uitgebracht. Het Buxtehudejaar 2007 zal in november afgesloten worden met het Buxtehude Festival in Den Haag en Leiden.
Noot voor de pers,