TNS NIPO

Foto

Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

14 september 2007

'Lijst Verdonk' zal slagveld aanrichten

VVD-fractieleider Mark Rutte heeft donderdag 13 september Tweede Kamerlid en voormalig minister Rita Verdonk uit de fractie gezet. De Telegraaf en het AD citeerden donderdag een toespraak die Verdonk in besloten kring heeft gehouden. Daarin zou zij kritiek hebben geuit op de koers van de VVD. Heeft Mark Rutte er goed aangedaan Verdonk uit de partij te zetten? Vanuit electoraal oogpunt lijkt het antwoord nee. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws.

PVV levert helft, VVD ruim een derde in bij Verdonk Als er vandaag verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden, zonder dat het vertrek van Verdonk of een 'Partij Verdonk' wordt genoemd^1
, zien we al aanmerkelijke verschuivingen: de VVD daalt in de peiling naar 25 zetels.

Vragen we echter naar het stemgedrag als Rita Verdonk met een eigen partij aan de verkiezingen mee zou gaan doen, dan zien we een ware aardverschuiving. De 'Lijst Verdonk' zou kunnen rekenen op maar liefst 27 zetels. De VVD houdt er nog vijftien over. Maar ook de PVV van Wilders (een halvering: van 14 naar 7) en het CDA (van 35 naar 31 zetels) leveren aanzienlijk in.

PVV met Verdonk zou eveneens groeien
Zou Rita Verdonk zich bij de PVV van Wilders voegen, dan zou dat de PVV zeker geen windeieren leggen: de partij van Wilders zou in dat geval door kunnen groeien naar 23 zetels. In dat geval winnen zowel het CDA als de VVD wel iets terug ten opzichte van de situatie met een 'Lijst Verdonk'.

Wegsturen Verdonk zal positie Rutte verzwakken
Bijna de helft van de Nederlandse kiezers (45%) vindt het verstandig van Rutte om Verdonk weg te sturen. Een iets kleiner deel (39%) noemt het juist onverstandig. VVD-stemmers (Tweede Kamerverkiezingen (TK) 2006) zijn echter aanzienlijk kritischer: 57 procent van hen noemt het wegsturen van Verdonk onverstandig.

Bijna de helft van de kiezers verwacht dat het wegsturen van Verdonk de positie van Rutte zal verzwakken (48%), een vijfde deel (18%) van de kiezers denkt dat het de positie van Rutte zal versterken. Volgens een kwart (27%) zal het weinig uitmaken. Van de VVD-kiezers (TK 2006) denkt maar liefst 62 procent dat het Rutte's positie geen goed zal doen.

Verdonk maakt betere start dan Wilders drie jaar geleden Voor een derde van alle kiezers (32%) is de VVD minder aantrekkelijk zonder Verdonk, voor zeventien procent juist aantrekkelijker. Voor de helft (54%) van degenen die vorig jaar op de VVD stemden, is de VVD nu minder aantrekkelijk geworden, voor dertien procent juist aantrekkelijker. Van de PVV-stemmers vindt 71 procent de VVD nu een minder aansprekende partij.

Drie jaar geleden (september 2004) deed zich een vergelijkbare situatie voor: Geert Wilders stapte - vrijwillig weliswaar - uit de VVD. Ook toen peilde TNS NIPO de kansen van een 'Lijst Wilders'. We schatten hem op dat moment (7 september 2004) in op negen zetels (het zetelaantal dat de PVV inderdaad haalde bij de vorige verkiezingen).

We rapporteerden toen: 'Als Tweede Kamerlid Geert Wilders nu met zijn eigen lijst mee zou doen aan de Tweede Kamerverkiezingen, kan hij rekenen op negen zetels. Voor de VVD, de voormalige partij van Wilders, zijn de druiven zuur. De liberalen zakken in de peiling van 26 zetels (juli 2004) naar twintig zetels.'

In de situatie Wilders in 2004 vond vijftien procent van de kiezers de VVD onaantrekkelijker geworden. Nu, in het geval van Verdonk, is dat dus bijna een derde (32%).

VVD zal 'minder rechtse koers' varen zonder Verdonk Vier op de tien (38%) Nederlanders verwachten dat de VVD een minder rechtse koers zal varen, nu Verdonk de partij is uitgezet. Van de VVD- en PVV-stemmers (TK 2006) verwacht maar liefst 50 procent dat.

1 Op het moment van beantwoorden van de vragen wist 84 procent van de ondervraagden dat Verdonk uit de VVD was gezet.

C5877 | TNS NIPObase (CASI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats van donderdag 13 september (19.00 uur) tot vrijdag 14 september (10.00 uur) 2007. In totaal werden 981 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd, behorend tot het Leven-in-Nederland-forum (n=981).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24) of Mattijs de Jongh (tel: 020 522 54 91).