CDA


_.jpg&tabid=157&mid=1006] 14 september 2007 - Nieuws - De Vries: Ongebreidelde fusiedrang in de zorg stoppen.

Uit de Ziekenhuisstudie 2007 is gebleken dat grote ziekenhuizen minder goed presteren dan kleine ziekenhuizen.

Uit de studie blijkt ook dat er geen kostenbesparende effecten optreden als gevolg van schaalvergroting. CDA - Kamerlid Jan de Vries ziet met de onderzoekers vooral de nadelige gevolgen van fusies: 'Fusies leiden in veel gevallen tot meer bureaucratie, meer managers, minder keuzevrijheid en een grotere afstand van het bestuur tot de patiënten en tot de professionals op de werkvloer.'

De studie ging in op de ziekenhuissector, waar al veel fusies hebben plaatsgevonden. Maar ook in de ouderenzorg en verstandelijk gehandicaptenzorg ziet de CDA-fractie een toenemende fusiedrang. Afgelopen zomer werd een fusie aangekondigd tussen drie nu al zeer grote (woon-)zorginstellingen. De Evean Groep, Philadelphia Zorg en Woonzorg Nederland fuseren tot een landelijk werkende organisatie met een omzet van welliefst 1,2 miljard euro en ruim 34.000 werknemers.

De CDA-er heeft vragen gesteld aan minister Klink en staatssecretaris Bussemaker over deze en andere fusievoornemens. Hij maakt zich zorgen over de gevolgen voor de menselijke maat, de kwaliteit en de keuzevrijheid voor cliënten en vraagt daarover het oordeel van de bewindslieden. Ook vraagt hij zich af of de bestaande fusietoets van Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) wel recht doet aan de publieke belangen die samenhangen met de zorg. 'De NMa beoordeelt slechts de economische marktmacht, terwijl het in de zorg ook gaat over kwaliteit en bereikbaarheid', zo stelt hij. Verder kijkt de NMa alleen naar grote fusies, terwijl op regionaal of lokaal niveau ook kleine fusies grote gevolgen kunnen hebben. Hij vraagt daarom de bewindslieden om voor de zorg een specifieke fusietoets te ontwikkelen. 'Dat is nodig om de ongebreidelde fusiedrang in de zorg te stoppen. Soms is een fusie onvermijdelijk voor het waarborgen van de continuïteit en kwaliteit van de zorg maar in veel gevallen lijken grootschalige instellingen een doel in zichzelf', aldus De Vries. Eerder is op voorstel van de CDA-fractie een specifieke fusietoets door het kabinet ook toegezegd voor het onderwijs.

Dat een strenger toezicht noodzakelijk is, blijkt ook uit het fusievoornemen van de twee ziekenhuizen op Walcheren (Zeeland). De CDA kamerleden Janneke Schermers, Ad Koppejan en Jan de Vries constateren dat uit een enquête blijkt dat slechts 15% van de bevolking voor een fusie van de ziekenhuizen op Walcheren is, en dat er derhalve onder de Zeeuwse bevolking de nodige onrust is ontstaan over de fusieplannen. Zij hebben de Minister dan ook gevraagd in te grijpen als blijkt dat de kwaliteit en bereikbaarheid van de ziekenhuiszorg in Zeeland in het geding is.