Senternovem


14-09-2007 | 'De vraaggerichte aanpak werkt'

"Nieuwe kennis wordt onvoldoende omgezet in producten en diensten." En: "De vraaggerichte aanpak werkt." Dat zei Renee Bergkamp, de nieuwe directeur-generaal Innovatie en Ondernemen op 13 september tijdens de presentatie over de voortgangsrapportage van de diverse innovatieprogramma's bij SenterNovem in Den Haag.

Bergkamp ging tijdens haar maiden speech met name in op de programmatische aanpak. "Het initiatief moet uit het veld komen, niet vanuit EZ. De vraaggestuurde aanpak werkt volgens haar, want "you can lead a horse to water, but you can't force him to drink." Nederland heeft een uitstekende kennisbasis, maar de benutting is volgens haar te laag. "We moeten werken aan rendement, ervoor zorgen dat kennis op de markt komt."

Maken van keuzes
Kennis vermarkten is lastig, bleek uit de discussie met innoverend Nederland in de zaal. Niemand heeft een pasklaar antwoord hoe dat moet. Volgens Willem Zwalve, directeur Innovatie van SenterNovem, is het maken van keuzes en de vraaggestuurde aanpak in ieder geval een stap in de goede richting. "We laten geen duizend bloemen groeien. Door het aanwijzen van sleutelgebieden en vervolgens het initiatief te laten aan kennisinstellingen en bedrijven, ontstaan succesvolle samenwerkingsverbanden, regionaal, nationaal en internationaal."

Hans Bakker, manager programma's bij SenterNovem, belicht een aantal highlights uit de voortgansrapportage. Zo blijkt dat de bestaande innovatieprogramma's volgens plan verlopen. EZ continueert dan ook Point-One, Watertechnologie, Food & Nutrition Delta en de `jonkies' Maritiem en High Tech Automotive Systems. In ontwikkeling zijn Chemie, Materialen, Life Sciences en ICT/Diensten. Daarnaast worden er verkenningen verricht op terreinen als logistiek, tuinbouw en de creatieve industrie.

Maatschappelijke problemen
Door het stimuleren van innovatie probeert EZ ook bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen op het gebied van klimaat, energie, veiligheid, zorg en mobiliteit. Bergkamp: "Het gaat om veel meer dan onze internationale concurrentiepositie en materiële welvaart. Het doel is welvaart en welzijn, een duurzame economie." Hoeveel geld er beschikbaar komt voor innoverend Nederland wil ze niet zeggen. "Dat hoort u op Prinsjesdag."