CIZ volgt uitspraken rechter

14/09/2007 14:09



Centrum indicatiestelling zorg (CIZ)



Driebergen, 14 september 2007

Ongenuanceerde informatie Zembla geeft onrust

CIZ volgt uitspraken rechter

Begin juli werd in de VARA-actualiteitenrubriek Zembla aandacht besteed aan de indicatiestelling door het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) bij chronisch zieken en gehandicapte kinderen. In de uitzending wordt de indruk gewekt dat het CIZ uitspraken van de rechter naast zich neerlegt. Dit is niet het geval.

Het CIZ is de organisatie in Nederland die objectief, onafhankelijk en uniform bepaalt of iemand aanspraak kan maken op de Wet Algemene Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Door deze wet is iedere Nederlander verzekerd voor zorg en ondersteuning bij langdurige ziekte, handicap of ouderdom. In de uitzending van Zembla die op 8 juli is uitgezonden en vanavond wordt herhaald worden de schijnwerpers gericht op chronisch zieken en gehandicapte kinderen. Ondanks een langdurige voorbereiding door Zembla en volledige medewerking van het CIZ geeft het programma een ongenuanceerd beeld over verantwoordelijkheid en werkwijze van de organisatie. Ook wordt de indruk gewekt dat het CIZ uitspraken van de rechter naast zich neerlegt. Het CIZ betreurt in hoge mate dat dit beeld wordt geschetst. De organisatie volgt volledig en zorgvuldig de uitspraken van de rechter. Zowel cliënt als CIZ kunnen in hoger beroep gaan. Gedurende de looptijd van de beroepsprocedure kan een cliënt een voorlopige voorziening vragen waarmee de zorg gecontinueerd wordt.

Politiek bepaalt de regels
In de uitzending wordt het beeld geschetst dat het CIZ de regels bepaalt. De juiste nuancering die in de uitzending niet wordt weergegeven kwam wel tot uitdrukking in de antwoorden van de staatssecretaris op antwoorden van kamerlid Agnes Kant. Het CIZ voert de regels uit die door de politiek worden vastgesteld. De politiek bepaalt ook de financiële grenzen van zorg thuis en in de instellingen.

Telefonisch indiceren
In de uitzending van Zembla wordt voorts de indruk gewekt dat het CIZ ook bij complexe zorgvragen alleen telefonisch de indicaties stelt. Deze indruk is onjuist. Het CIZ probeert zo efficiënt mogelijk te werken met zo weinig mogelijk bureaucratie en baseert zich daarbij ook op informatie uit de behandelende sector. Daarnaast werkt het CIZ aan het verbeteren van het eigen werkproces zoals dat gevraagd wordt door de politiek, ketenpartners en de cliëntenorganisaties. Zo starten binnenkort pilots voor het versterken van de samenwerking met huisartsen en wijkverpleegkundigen.

Afname bezwaren
In de uitzending van Zembla wordt ook de indruk gewekt dat er een toenemend aantal cliënten is dat bezwaar maakt of in beroep gaat tegen beslissingen van het CIZ. Niets is minder waar. Ondanks de toename van het aantal afgegeven indicatiebesluiten neemt het aantal bezwaren en het in beroep gaan af. Het aantal bezwaarzaken ligt nu op 0,36% en het aantal beroepszaken op 0,03%. Hierbij gaat het om de aanspraak op zorg, niet de vertaling naar het Persoonsgebonden budget (PGB). De toekenning van zorg is de verantwoordelijkheid van het zorgkantoor. Deze bepaalt ook de hoogte van een PGB.





www.ciz.nl