Productschap Margarine
Home
13.09.2007
VWA past meldwijzer aan
Naar aanleiding van ervaringen uit de praktijk heeft de Voedsel en
Waren Autoriteit (VWA) een aantal aanpassingen gedaan in de
meldwijzer. Dit document is een handig hulpmiddel dat bedrijven kunnen
gebruiken om te beoordelen of er sprake is van een mogelijk
voedselveiligheidsrisico en of dit gemeld moet worden.
In de aangepaste meldwijzer is het begrip veiligheidsgrens meer
afgebakend door dit te definiëren als een door de EU (EFSA, Commissie)
genoemde maximumwaarde van een contaminant in een levensmiddel.
Voorheen werd veiligheidsgrens gedefinieerd als een waarde waarboven
een product als schadelijk voor een consument wordt beschouwd. Ook is
de definitie van levensmiddel verduidelijkt door te vermelden dat
onder levensmiddel zowel een grondstof of halffabrikaat als
eindproduct wordt verstaan. Tenslotte is thans opgenomen dat alle
betrokken bedrijven in de keten onveilige levensmiddelen dienen te
melden bij de VWA (in de voorgaande versie stond dat de beslissing tot
melden aan de VWA ligt bij de eigenaar van het product). Met deze
aanpassingen in de meldwijzer beoogt de VWA meer duidelijkheid te
creëren ten aanzien van het al dan niet melden bij de VWA van een
contaminatie van een levensmiddel. De VWA wil voorkomen dat potentiële
voedselveiligheidsproblemen niet bekend zijn bij de bevoegde
autoriteit, terwijl in de markt sprake is van een recall.
De aangepaste versie van de meldwijzer wordt binnenkort op de website
van de VWA geplaatst.