Productschap Margarine


Home
13.09.2007

VWA past meldwijzer aan

Naar aanleiding van ervaringen uit de praktijk heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) een aantal aanpassingen gedaan in de meldwijzer. Dit document is een handig hulpmiddel dat bedrijven kunnen gebruiken om te beoordelen of er sprake is van een mogelijk voedselveiligheidsrisico en of dit gemeld moet worden.

In de aangepaste meldwijzer is het begrip veiligheidsgrens meer afgebakend door dit te definiëren als een door de EU (EFSA, Commissie) genoemde maximumwaarde van een contaminant in een levensmiddel. Voorheen werd veiligheidsgrens gedefinieerd als een waarde waarboven een product als schadelijk voor een consument wordt beschouwd. Ook is de definitie van levensmiddel verduidelijkt door te vermelden dat onder levensmiddel zowel een grondstof of halffabrikaat als eindproduct wordt verstaan. Tenslotte is thans opgenomen dat alle betrokken bedrijven in de keten onveilige levensmiddelen dienen te melden bij de VWA (in de voorgaande versie stond dat de beslissing tot melden aan de VWA ligt bij de eigenaar van het product). Met deze aanpassingen in de meldwijzer beoogt de VWA meer duidelijkheid te creëren ten aanzien van het al dan niet melden bij de VWA van een contaminatie van een levensmiddel. De VWA wil voorkomen dat potentiële voedselveiligheidsproblemen niet bekend zijn bij de bevoegde autoriteit, terwijl in de markt sprake is van een recall.

De aangepaste versie van de meldwijzer wordt binnenkort op de website van de VWA geplaatst.