Partij voor de Dieren


14-09-2007
Minister Cramer onderzoekt klimaatwinst vermindering vleesconsumptie

De productie van één kilo rundvlees staat gelijk aan twee jaar elke dag douchen

Den Haag, 14 september 2007- Milieuminister Cramer laat aan de Kamer weten dat ze een onderzoek instelt naar de milieueffecten, waaronder het klimaateffect, van de vervangingsstrategieën voor vlees, zoals beperking van de vleesconsumptie. In antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren geeft de minister aan dat uit diverse onderzoeken blijkt dat vlees ongunstig scoort op het gebied van energie en broeikasgassen. Als uit nieuw onderzoek blijkt dat strategieën voor de vervanging van vlees bijdragen aan de vermindering van klimaatseffecten, zal het kabinet nader overwegen op welke wijze het de vermindering van de consumptie van vlees wil stimuleren.

De Partij voor de Dieren ziet in de toezegging van de minister een belangrijke doorbraak. Voormalig staatssecretaris van milieu Van Geel liet in 2005 in antwoord op Kamervragen al weten vlees te beschouwen als "het meest milieubelastende onderdeel van ons voedselpakket". Omdat het stimuleren van consumenten om minder vlees te eten nog geen onderdeel uitmaakt van het huidige CO2 beleid, kan het door de minister aangekondigde onderzoek een belangrijke stap zijn op weg naar het behalen van de klimaatdoelstellingen.
Door toenemende consumptie dreigen de ambitieuze milieudoelen van het kabinet niet te worden behaald, stelt het Milieu en Natuur Planbureau in de deze week gepresenteerde milieubalans. Een dag minder vlees eten levert al veel meer klimaatwinst op dan het hele huis voorzien van spaarlampen. Onlangs besloot de Engelse regering al tot een onderzoek naar het CO2 effect wanneer de Engelse bevolking geheel zou stoppen met de consumptie van dierlijke producten.
Wereldwijd zorgt- volgens een rapport van de Wereldvoedselorganisatie
- de veehouderij voor een emissie van broeikasgassen van 18%. Ter vergelijking: verkeer en vervoer veroorzaken slechts 14% van de uitstoot van broeikasgassen. Op basis van een onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Chicago werd onlangs geconstateerd dat een vegetarische Hummerrijder vriendelijker is voor het milieu dan een vleesetende Toyota Priusrijder. Japanse wetenschappers van the National Institute of Livestock and Grassland Science publiceerden deze zomer in The New Scientist dat
1kilogram rundvlees net zoveel energie kost als 3 uur autorijden terwijl thuis alle lichten blijven branden en een uitstoot genereert van 36 kilogram CO2.
Ook het waterverbruik van vlees blijkt enorm: voor de productie van één kg rundvlees is een hoeveelheid water nodig die gelijk staat aan twee jaar elke dag douchen: 100.000 liter water. Nederland telt op dit moment 700.000 vegetariërs en 3,5 miljoen vleesverlaters.
De Partij voor de Dieren pleit voor een grootschalige transitie van de productie van dierlijke eiwitten naar de veel efficiëntere en schonere productie van plantaardige eiwitten, in het belang van mensen, dieren, natuur en milieu.