Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
13 september 2007

De deuren kunnen dicht in Gelderse winkelstraten

Gemeente kan van winkelier energiebesparing eisen

Nog altijd staan in winkelstraten veel deuren en soms zelfs complete gevels wijd open, waardoor alle warmte van binnen naar buiten verdwijnt. Deze ergernis bij het winkelend publiek kan worden aangepakt, nu de Raad van State heeft bepaald dat de overheid van winkeliers inspanningen mag eisen op het gebied van energiebesparing. De Gelderse Milieufederatie roept gemeenten op om ook hier de energieverspilling aan te pakken.

Deuren dicht in Gelderland
Ook in Gelderse steden kan de zichtbare energieverspilling nu worden aangepakt. Gemeenten die het klimaatprobleem serieus nemen, kunnen alle energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terug verdienen, aan bedrijven opleggen. Dat kan eenvoudig door deze eisen op te nemen bij het verlenen van de milieuvergunningen voor de bedrijven.
De gemeenten kunnen het `Amsterdamse' voorbeeld volgen door afgedekte koel- en vriesmeubelen te eisen. Maar ze kunnen natuurlijk ook de openstaande deuren in de winkelstraten aanpakken. Het levert de winkeliers niet alleen forse energiebesparing op, maar ook een milieuvriendelijker imago bij de klanten. De GMF roept de gemeenten op niet langer meer te dralen en om er snel werk van te maken.

`Amsterdam' als voorbeeld
De Raad van State sprak zich onlangs uit over `nadere eisen' van Amsterdamse stadsdeel- besturen, Milieudienst IJmond en de gemeente Zandvoort. Zij legden aan tientallen supermarkten de verplichting op om koel- en vriesmeubelen af te dekken, om energie te besparen. De supermarkten gingen hiertegen in beroep, maar de Raad van State heeft de overheden nu in het gelijk gesteld. Het bestuursorgaan vindt dat dergelijke energie- besparende maatregelen mogen worden opgelegd, wanneer er een terugverdientijd is van minder dan vijf jaar.