Wegsturen van Rita Verdonk legt tweedeling binnen het VVD-electoraat bloot

Uit een peiling onder circa 1500 Nederlanders, waaronder een extra groep van circa 500 VVD-kiezers blijkt dat het wegsturen van Rita Verdonk een scherpe tweedeling binnen het VVD-electoraat bloot legt. Iets meer dan de helft van de VVD-kiezers, voornamelijk aanhangers van Rita Verdonk, vindt het geen juiste beslissing.

Als Rita Verdonk een eigen partij zou oprichten zou circa 5% van de kiezers op haar stemmen en geeft ongeveer 19% haar een kans op een stem. Dit zou de VVD een derde deel van haar kiezers kunnen kosten, maar ook de PVV en CDA kunnen nogal wat kiezers aan haar (partij) kwijtraken.

Van de VVD-kiezers vindt 44% het een terechte beslissing om Rita Verdonk uit de fractie te zetten. Van alle kiezers is dat 56%.
Van de VVD-kiezers vindt 30% Rita Verdonk de hoofdschuldige aan spanning tussen de VVD- fractie en Verdonk en 28% Rutte.

Een meerderheid van de VVD-kiezers zou Verdonk liever als fractievoorzitter van de VVD zien dan Rutte.
Bij de helft van de VVD-kiezers maakt deze beslissing de electorale aantrekkingskracht van de VVD kleiner. Bij 9% van de rest van het electoraat maakt dit de aantrekkingskracht van de VVD juist groter.

Ongeveer de helft van de VVD-kiezers hoopt dat ook andere VVD-fractieleden overstappen naar de groep van Rita Verdonk.

36% van de kiezers hoopt dat Verdonk nu de Kamer uitgaat, 29% hoopt dat ze een eigen fractie gaat vormen en 23% dat ze samengaat met de PVV. Bij de VVD-kiezers zijn deze cijfers respectievelijk 28%, 41% en 28%.

Als Rita Verdonk met een eigen partij aan de verkiezingen mee zou doen geeft 5% aan die partij (vrijwel) zeker te stemmen (= 8 zetels). Nog eens 19% geeft deze partij een kans. De potentiele kiezers komen van de VVD, CDA en in mindere mate van de PVV. Op dit moment kost het de VVD al circa 5 zetels, omdat een deel van de kiezers die onlangs nog zeiden VVD te zullen stemmen dat vandaag al niet meer zeggen.

Vanzelfsprekend kan niet in de toekomst gekeken worden, maar de traditionele tweedeling binnen het VVD-electoraat (het liberale en het conservatieve smaldeel) lijkt zich nu te uiten in een splitsing. Nadat het meest conservatieve gedeelte van dit smaldeel al overgestapt is naar de partij van Wilders lijkt een groot deel van de rest van die groep zicht achter Rita Verdonk te scharen.. In feite is dat een soort versplintering aan de rechterkant, die ook al gezien kan worden aan de linkerkant, waarbij de PvdA, SP en Groen Links het spectrum afdekken.

Maurice de Hond (www.peil.nl)


---- --