Provincie Antwerpen

Persbericht provincie Antwerpen:

Deputatie neemt standpunt in omtrent fusie van de polders Bornem, Hingene en Weert en de afschaffing van het polderbestuur Niel-Wullebeek-Schelle

De Antwerpse deputatie wil een modernisering van de besturen van polders en wateringen. Vandaag nam ze in dit dossier niet alleen een algemeen standpunt in, maar werden ook de eerste concrete stappen gezet. Enerzijds keurde de deputatie een algemene visie goed op de toekomst van deze besturen. Anderzijds werd beslist twee concrete dossiers aan Vlaams Minister Hilde Crevits over te maken voor de opstart van een definitieve procedure. Zo wil de deputatie het polderbestuur Niel-Wullebeek-Schelle afschaffen gezien dit bestuur sinds 2000 geen enkele rol meer speelt in het lokale waterbeheer. Daarnaast waren de polderbesturen van Bornem, Hingene en Weert vragende partij om te fusioneren. In het kader van efficiëntie en een betere samenwerking tussen polders steunt de deputatie in grote lijnen dit standpunt.

Polders en wateringen zijn openbare besturen die speciaal zijn opgericht voor de waterbeheersing in gebieden waar de afwatering bijzondere zorg vereist. Ze nemen in hun gebied de taak van gemeenten en provincies over voor het beheer van waterlopen van 2de en 3de categorie en de niet-geklasseerde waterlopen. De gemeenten en provincies dragen evenwel nog de onderhoudskosten. De meeste polders en wateringen innen echter een specifieke belasting om hun werking te financieren. "Sinds het decreet Integraal waterbeleid wordt er van de waterbeheerders heel wat meer verwacht" licht gedeputeerde Jos Geuens bevoegd voor waterbeleid toe. "Het is dan ook tijd om de besturen van polders en wateringen te moderniseren". De besturen van polders en wateringen evolueerden de voorbije jaren zeer divers wat leidde tot grote verschillen binnen deze bestuursvorm. "Een aantal polders en wateringen zijn geëvolueerd tot volwaardige partners in het integraal waterbeleid. Voor anderen geldt dat ze het nieuwe beleid totaal niet hebben gevolgd ofwel dat hun activiteitsgraad gedaald is tot een absoluut minimum." aldus Jos Geuens. Al in 2006 stuurde de deputatie een brief naar alle polders en wateringen met het oog op de modernisering. Het voorbije jaar werden alle nog actieve besturen door een delegatie van de dienst Waterbeleid bezocht om hun toekomst te bespreken. Dit leidde tot een goed overzicht van het reilen en zeilen van deze besturen in onze provincie die in ongeveer 10% van onze provincie nog actief zijn. Een overzicht dat mede invulling gaf aan de algemene visie. Daar waar een specifiek waterbeheer noodzakelijk is hebben deze besturen nog een bestaansreden, op voorwaarde dat het een voldoende groot gebied betreft. Duizend ha wordt hierbij als een absoluut minimum gezien. Dit zou de volgende jaren moeten resulteren in verschillende fusies en afschaffingen.

Fusie polders Bornem, Hingene en Weert

De polders Bornem, Hingene en Weert stelden aan de Antwerpse deputatie een fusie van de 3 besturen voor. Door deze fusie zou het nieuwe polderbestuur het beheer krijgen van een oppervlakte van meer dan 1849 ha. De besturen stelden ook een grenscorrectie voor waardoor het gebied zou uitbreiden naar het grondgebied van Mariekerke en de polder Oude en Nieuwe Schorren. De deputatie besliste nu om een positief advies te geven rond de fusie maar niet voor de gesuggereerde uitbreiding. Jos Geuens "We juichen deze fusie zeker toe en willen dit zelfs uitbreiden met een tweede fusie met de polder Vliet en Zielbeek en een deel van de polder van Willebroek. Hierdoor zou er immers binnen hetzelfde waterschap en bekken, één grote polder ontstaan met een totale oppervlakte van 8782 ha 08 ca. De voorgestelde uitbreiding naar Mariekerke vinden we echter niet opportuun gezien een deel betrekking heeft op een verstedelijkt gebied, waardoor er verschillende burgers plots onderhevig zullen zijn aan een bijkomende belasting. Men kan zich trouwens ook vragen stellen over het nut van zo'n uitbreiding." De provincie bereidt verder ook een fusie voor tussen de polders Stabroek, Ettenhoven en Muisbroek voor.

Afschaffing polder Niel-Wullebeek-Schelde

De deputatie pleit verder voor de afschaffing van de polder Niel-Wullebeek-Schelde. "Deze polder heeft slechts een oppervlakte van 287 ha en is ons inziens te klein om als apart bestuur te blijven fungeren" argumenteert Geuens, "daarnaast heeft dit bestuur sinds 2000 geen ruimingswerken meer uitgevoerd en sinds 2003 geen belastingen meer geïnd." De waterlopen in dat gebied zijn momenteel in beheer van de provincie Antwerpen, de gemeenten en de NV Waterwegen en Zeekanaal. Alle betrokken besturen hebben reeds ingestemd met een afschaffing. Ook voor de Verenigde Polders van de Midden-Neet en de Polder Mostaardpot en Fermerijbeemden wordt een afschaffingsdossier voorbereid. De eerste betreft een niet meer actieve polder langsheen de Grote Nete en de tweede is een kleine polder op het grondgebied Duffel.


----------------------------------

Voor meer informatie over dit persbericht kan u terecht bij:
- Jos Geuens, gedeputeerde bevoegd voor milieu,tel. 03 240 52 55
- Didier Soens, directeur dienst waterbeleid, tel.03 240 64 13,