Ingezonden persbericht
Persbericht - 13 september 2007
Kennislink sluit samenwerking met technische universiteiten
De drie Nederlandse technische universiteiten (TU Delft, TU Eindhoven en Universiteit Twente) dragen sinds het begin van het studiejaar 2007/2008 gezamenlijk de kosten voor een vakredacteur techniek bij de populair-wetenschappelijke website Kennislink. Daarmee kan Kennislink gaan werken aan een goed gevulde vakpagina met daarop het laatste wetenschappelijke nieuws, informatieve achtergrondartikelen en verdiepende dossiers op actuele thema's uit de technische wetenschappen. Eerder al sloot Kennislink met verschillende andere partners vergelijkbare overeenkomsten voor een groot aantal vakgebieden uit zowel de bèta, de alfa- en de gammawetenschappen.
De website Kennislink is ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om wetenschappelijke informatie toegankelijk te maken voor een breed publiek. Sinds haar onlinegang op 15 april 2002 is Kennislink met inmiddels een half miljoen unieke bezoekers per maand uitgegroeid tot één van de meest bezochte populair-wetenschappelijke websites in het Nederlandse taalgebied. Onder scholieren (HAVO/VWO) en hun docenten is Kennislink een veelgebruikte informatiebron. Het is Kennislinks ambitie om betrouwbare informatie te kunnen verschaffen op het gebied van álle wetenschappen.
"De technische universiteiten streven naar een groter bereik van de communicatie over de technische wetenschappen," zegt wetenschapsjournalist Harm Ikink, die de redactie voert over de vernieuwde vakpagina 'Techniek': "Kennislink ontsluit relevante informatie uit de onderzoekswereld, wil mensen bewust maken van de ontwikkelingen in de wetenschap en biedt hen de mogelijkheid zich verder in een onderwerp te verdiepen. Dankzij de overeenkomst met de drie TU's kunnen we de bezoekers van de site nu ook uitgebreid over de technische wetenschappen informeren."
Met het ondersteunen van Kennislink hopen de technische universiteiten verder vooral jongeren mee te nemen in de technische ontwikkeling van alledag. Niet alleen omdat die daar in het dagelijks leven voortdurend mee te maken krijgen, maar ook omdat het op termijn deskundigen kan opleveren die van belang zijn voor de kenniseconomie.
Kennislink publiceert het wetenschappelijke nieuws en brengt dat in context door verder te linken naar relevante achtergrondinformatie, zowel uit eigen bron als daarbuiten. Kennislink beschikt over een zeer goedgevulde eigen database met betrouwbare informatie. Zo zijn er artikelen geschreven door correspondenten uit de wetenschap, geredigeerd door de deskundige redactie. Daarnaast bevat Kennislink een grote hoeveelheid artikelen uit populair-wetenschappelijke bladen, tijdschriften en webpublicaties.
Net zoals nu bij de techniekpagina het geval is worden de vakpagina's van Kennislink bij voorkeur beheerd door redacteuren gesteund door organisaties 'uit het veld'. Zo is de vakredacteur wiskunde aangesteld door het Koninklijk Wiskundig Genootschap en werkt de site samen met organisaties als het Nederlands Instituut voor Biologie (voor de biologiepagina) en de stichting natuurkunde.nl (voor de natuurkundepagina). Buiten de exacte wetenschappen heeft Kennislink via vergelijkbare samenwerkingsovereenkomsten vakpagina's kunnen realiseren voor taal-, gedrag- en maatschappijwetenschappen en economie en bedrijfskunde. Het is Kennislinks ambitie om betrouwbare informatie te kunnen verschaffen op het gebied van álle wetenschappen.