Inzicht in baarmoederslijmvlieskanker
In haar proefschrift beschrijft Nicole Horrée de bijdrage van de `HIF-1a pathway', die vaak aangezet wordt door zuurstoftekort in weefsels, bij het ontstaan en verergeren van
baarmoederslijmvlieskanker.
Zij onderzocht hiervoor opgeslagen weefsel verzameld tijdens operaties waarbij de baarmoeder verwijderd werd in verband met kanker. Samengevat blijkt dat tijdens de vorming van
baarmoederslijmvlieskanker de respons op zuurstofgebrek relatief laat geactiveerd wordt. De celdeling is echter al vaak ontregeld in het voorstadium hyperplasie. Verder bleek dat de celdeling in tumoren wordt beïnvloed door zuurstofgebrek en dat HIF-1alpha hier een sleutelrol in speelt.
De buitenste, ingroeiende rand van de tumor wordt gekarakteriseerd door meer celdeling en een verandering van de regulatoren van de celdeling ten opzichte van het binnenste gedeelte van de tumor.
Ook concludeert Horrée dat drager zijn van de genetische variatie `P582>S', een verandering van het HIF-1a gen, de kans op baarmoederslijmvlieskanker niet te lijkt verhogen. Deze genverandering is echter wel geassocieerd met een hoger aantal vaten in een tumor. Baarmoederslijmvlieskanker is de meest voorkomende gynaecologische kanker, met 1400 nieuw gediagnosticeerde patiëntes per jaar.
Nicole Horrée promoveert op 13 september aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Utrecht.
Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Brigitte Lobée tel. 030 250 8580/6371
donderdag 13 september 2007
Disclaimer© 2006 UMC Utrecht, Alle rechten voorbehouden