Gemeente Delft
Evaluatie bomenbeleid
Meer en beter groen. Dat is de wens van het college, de politiek en inwoners van Delft. Het bomenbeleid en de uitvoering daarvan zijn kritisch doorgelicht en het college wil een paar maatregelen nemen. 'Er komen de laatste tijd veel verzoeken om zorgvuldiger met de bomen in Delft om te gaan. Dat kun je niet negeren. Een belangrijk verbeterpunt is om niet alleen te kijken naar hoe een boom het beste groeit, maar ook naar het door bewoners gewenste straatbeeld", zegt Anne Koning, wethouder openbare ruimte. De commissie Wijk, Verkeer en Beheer bespreekt de collegeplannen op 13 september.
Bomen moeten beter beschermd worden tijdens bouwactiviteiten vindt het college. Een belangrijk instrument daarvoor is de Boom Effect Analyse, welke ook door andere gemeenten gebruikt wordt. Deze brengt in kaart wat de gevolgen van een bouwplan kunnen zijn op bomen en wat er nodig is om nieuwe bomen optimaal te laten groeien op die plek. Het college wil eerst bij vijf projecten ervaring opdoen en als het succesvol is, de BEA verplicht stellen als onderdeel van ontwikkelingsplannen. Verder moeten ook bomen buiten het werkgebied beschermd worden en krijgt de bouwer meer verplichtingen om bomen te beschermen. Daarvoor moet de bomenverordening aangepast worden.
De criteria voor het beoordelen van kapvergunningen zijn niet eenduidig en leiden regelmatig tot discussie. Bovendien hebben sommige criteria een andere uitwerking dan voorzien. Zo is er voor bomen binnen vijf meter van de gevel geen kapvergunning nodig omdat dit voor de boom niet de beste plek is om te groeien. Maar dat zijn veel bomen in een compacte stad als Delft en dat raakt veel bewoners. Door de criteria te objectiveren moet er een ook voor inwoners inzichtelijke en eerlijke toetsingsprocedure komen.
De herplantplicht is te vrijblijvend. Een gekapte boom moet in principe altijd vervangen worden, ook als hij geen 'bijzondere waarde' heeft. En als een boom moeten wijken voor bouwplannen, moet de bouwer betalen (financiële herplantplicht). Dat geld komt in de groenreserve dat weer gebruikt kan worden voor het behoud van het Delftse bomenbestand.
Afstervende straat- en laanbomen altijd vervangen tot maximaal een jaar voor herinrichting van een straat. En met ten minste een stamomvang van 20 tot 25 centimeter (in plaats van 16 tot 18centimeter). Nu gebeurt dat niet omdat kleine bomen afbreuk zouden doen aan een volwassen bomenrij.
Om te voorkomen dat alle bomen in de straat gelijktijdig kaprijp zijn, moet er meer variatie in boomsoort per straat mogelijk zijn. Dat is ook goed voor de ecologische waarden.
Het afgelopen jaar zijn er relatief veel bomen gekapt omdat er veel grote bouwprojecten zijn. Soms zit er veel tijd tussen de kap en het weer opnieuw plaatsen van een boom. Het groen is dan te lang uit beeld. Delftenaren zetten zich steeds sterker in voor bomen. Daarbij telt niet alleen wat het beste is voor de bomen (bijvoorbeeld goede groeiomstandigheden) maar ook hoe groot de boom al is (beter straatbeeld). Het college wil het belang van bewoners nadrukkelijk meenemen in de afwegingen. Door onder meer de communicatie te verbeteren en bewoners meer te betrekken bij het beheer van de openbare ruimte.
Delft heeft circa 60.000 bomen op haar grondgebied. Daarvan staan er 30.000 geregistreerd in het bomenbestand van de gemeente. De groei-omstandigheden in een stad zijn verre van ideaal. Aandacht voor aanleg, beheer en bescherming is daarom erg belangrijk. Hoe Delft met de bomen om gaat is vastgelegd in de nota 'De juiste boom op de juiste plaats' en de bomenverordening. Na drie jaar is het tijd om de balans op te maken.
Noot voor de redactie (