GAIA


___________________

Nieuwsbericht © GAIA

13 september 2007

"Anti-honden" reglement van de gemeente Chièvres:
Burgemeester doet een stap achteruit

Afgelopen dinsdagavond 11 september heeft het gemeentebestuur van Chièvres een nieuw reglement tegen gevaarlijke honden aangenomen. De aanpassing van het reglement is een gevolg van de protestactie die GAIA en Animaux en Péril samen met inwoners van Chièvres voerden.

Ter herinnering, het gemeentebestuur van Chièvres had onlangs het strengste reglement in België tegen zogenaamde `mogelijk gevaarlijke' honden ingevoerd. Maar bepaalde punten van het reglement hadden de hondenbezitters en de dierenrechtenorganisaties doen steigeren. Vooral de maatregel die de bezitters van meer dan één hond van categorie 1 (rottweiler, amstaff, bull terrier enz.) verplichtte zich van deze dieren te ontdoen, was onaanvaardbaar. Een ander controversieel punt van het reglement beoogde de aanwezigheid van alle honden van meer dan 15 kilo op markten en andere openbare plaatsen te verbieden, onafhankelijk van het ras.

Na actie van GAIA, Animaux en Péril en inwoners van Chièvres, had de burgemeester beloofd het reglement te wijzigen. Dinsdag werd de nieuwe tekst, die door het schepencollege werd opgesteld, aan de gemeenteraad voorgelegd. Voor het oppositiecomité werd het nieuwe reglement als "mogelijk aanvaardbaar" beschouwd.

Positief is dat het verbod om op openbare plaatsen te wandelen met honden boven de 15 kilo, werd geschrapt. Het gewicht van de dieren wordt enkel nog in rekening gebracht bij de verplichte aangifte bij het gemeenteregister (door de burgemeester `het hondenregister' genoemd).

Maar wat betreft het meest controversiële punt van het oorspronkelijke reglement is het enthousiasme bij de dierenrechtenorganisaties heel wat minder: de verbodsbepaling over het houden van meer dan één hond (per familie) uit de eerste categorie, werd niet geschrapt. Wel werd de bepaling afgezwakt: de burgemeester voorziet een systeem van vergunningen. De genomen preventieve maatregelen, die nodig zijn voor het houden van honden uit de eerste categorie (hoogte van de afsluitingen, sterilisatie, identificatie enz.), zullen geval per geval door de politie geëvolueerd worden. Wie een vergunning krijgt, kan zijn honden houden.
GAIA en Animaux en Péril vrezen dat deze formule zal uitmonden in arbitraire beslissingen en zelfs discriminatie. Om dit op te vangen heeft burgemeester Michel Miroir (PS) de inwoners van Chièvres verzekerd dat wie de opgelegde preventieve maatregelen respecteert, effectief een vergunning zal bekomen.

Toch blijven GAIA en Animaux en Péril op hun hoede, en zullen we indien nodig niet nalaten verdere stappen te ondernemen. De dierenrechtenorganisaties willen de absolute garantie dat de betrokken inwoners binnen een korte termijn hun vergunningen kunnen verkrijgen.

Het debat bewijst in ieder geval nogmaals dat over het probleem van gevaarlijke honden dringend een globaal federaal plan moet uitgewerkt worden.

> Wil je ons helpen bij de strijd tegen dierenleed? Steun GAIA en word lid!