Gemeente Dordrecht


Oproep om vernieling bushokjes (anoniem) te melden

13-9-2007

Meld misdaad anonoem, bel 0800-7000 Met de aanroep "Jouw maat kickt op bushokjes in Dordt?" hebben burgemeester Bandell en districtschef Sijtsma de campagne gelanceert tegen vernielingen van abri's.

Burgemeester R.J.G. Bandell en A.G. Sijtsma, districtschef van de politie Zuid-Holland Zuid hebben gistermiddag het startsein gegeven voor een actie gericht tegen vernielingen van bushokjes, ofwel abri's, in Dordrecht. Bij een mobiele abri die op het Statenplein was neergezet, lieten zij zich interviewen over het nut en de noodzaak van de actie. Geholpen door een aantal jongeren, deelden zij vervolgens flyers uit aan het winkelend publiek.

Meld Misdaad Anoniem

De gemeente en de politie worden bij de actie ondersteund door de stichting Meld Misdaad Anoniem. Gezamenlijk hebben zij een publiekscampagne ontwikkeld. Posters en flyers met de tekst `Jouw maat kickt op bushokjes in Dordt? Meld Misdaad Anoniem' zijn verspreid naar onder meer scholen, horecagelegenheden, bibliotheken, moskeeën en huisartsenpraktijken. Ook zijn de posters te zien op driehoeksborden en in de stadsbussen. Met de actie wordt het signaal afgegeven dat vernielzuchtig gedrag niet door de beugel kan. Mensen in de omgeving van de vernielers worden aangespoord om te melden wat ze weten. Dit kan bij de politie, maar ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem.

Bushokjes zijn in Dordrecht en omgeving met regelmaat het mikpunt van vandalen. In de eerste helft van 2007 moesten 150 keer ruiten van abri's worden vervangen. De vernielingen maken een inbreuk op het veiligheidsgevoel van burgers en werken verloedering in de hand.

Actieplan vandalisme

Vernielingen aan abri's, maar ook aan auto's, openbare gebouwen en rond speelplekken vertonen in Dordrecht een stijgende lijn. Dit in tegenstelling tot veel andere vormen van criminaliteit. Om die reden ontwikkelt de gemeente, samen met de politie en andere betrokken maatschappelijke partners, momenteel een actieplan vandalisme. In dit plan wordt ondermeer aandacht gegeven aan de aanpak van uiteenlopende typen vernielingen en het verhalen van schade op daders. De campagne tegen vernielingen van bushokjes past binnen het kader van het actieplan. De verwachting is dat het actieplan eind 2007 gereed zal zijn.