ChristenUnie


Zorgenkindjes uit Roemenië en Bulgarije

Zorgenkindjes uit Roemenië en Bulgarije

IMG_0193 donderdag 13 september 2007 14:11 Bleke snoetjes in een grauwe omgeving. We hebben allemaal wel een beeld voor ogen wanneer we horen over Oost-Europese kindertehuizen. Veel Nederlandse kerken en stichtingen zetten zich al jaren in voor kindertehuizen in Roemenië en Bulgarije. Beide landen zijn afgelopen januari toegetreden tot de Europese Unie. Heeft dat de positie van weeskinderen in Roemenië en Bulgarije verbeterd?

Geld reserveren uit EU-begroting 2008

De kinderzorg is tijdens de voorbereiding van de toetreding een heet hangijzer geweest, vooral bij Roemenië. Onder druk van de EU hebben ze veel veranderingen moeten doorvoeren in hun kinderzorg en jaarlijks ging het voortgangsrapport in op de gemaakte vorderingen. Er zijn echter nog genoeg problemen die Europese ondersteuning voor verbeteringen onmisbaar maken. We dienen daarom deze week een amendement in om een groter deel van de EU-begroting voor 2008 te reserveren voor de kinderzorg in deze landen.

Opvang in tehuis

Roemenië en Bulgarije hebben zich de afgelopen jaren zeker ingezet om aan de EU-eisen tegemoet te komen. Het aantal kinderen per tehuis werd teruggebracht. Daarbij is geprobeerd om zoveel mogelijk kinderen over te plaatsen van tehuizen naar families. Tehuizen moesten worden gesloten of verbeterd. Er blijken echter een aantal hardnekkige problemen te bestaan. Kinderen die in de steek gelaten worden door ouders die er geen gat in zien om hun kinderen te verzorgen. Deze kinderen komen te gemakkelijk in een tehuis terecht. In de tehuizen zelf zijn er doorgaans te weinig goed opgeleide verzorgsters om de kinderen de nodige zorg en liefde te geven.

Opvang in pleeggezin

De overgang voor kinderen van een tehuis naar een familie of pleegzorg gaat ook niet zoals het zou moeten. Ze krijgen onvoldoende begeleiding bij de overgang naar de nieuwe leefsituatie. We mogen daarbij niet vergeten dat de kinderen die in weeshuizen opgroeien vaak getraumatiseerd zijn. Sommigen hebben een handicap of stoornis waardoor begeleiding nodig is. Voor andere kinderen is het moeilijk adoptieouders te vinden, bijvoorbeeld oudere kinderen, kinderen met een handicap en Romakinderen (zigeuners).

Wat kunnen wij doen in het EP?

Deze week stellen we in het Europees Parlement voor meer geld te reserveren voor de kinderzorg in deze landen. Daarbij geven we aan dat allereerst gekeken moet worden naar opvang in een familie. Dat zal met name binnenlandse adoptie zijn. Pleegzorg is minder wenselijk dan adoptie, omdat pleegouders de zorg kunnen beëindigen. Daar komt bij dat pleegouders financiële redenen kunnen hebben een kind op te nemen vanwege het overheidsgeld dat ze krijgen voor hun pleegkind.

Voor de kinderen in tehuizen moet meer aandacht komen. Het tehuis is niet slechts een noodopvang, maar een plaats die de zorg, begeleiding en therapie moet bieden die juist zij nodig hebben, vooral wanneer ze een meervoudige handicap hebben. Deze groep moet passende zorg kunnen ontvangen!

EU geld stimulans te investeren

Het EU-geld kan voor de overheden van Roemenië en Bulgarije tevens een stimulans betekenen om zelf meer te investeren in de staatstehuizen. De EU verlangt doorgaans dat de nationale overheden meebetalen. De regeringen moeten dus geld uittrekken en de EU legt daar een bedrag bij in de vorm van een subsidie. Dit draagt er toe bij dat tehuizen niet te gemakkelijk gesloten worden, maar weer een interessante prikkel vormen om in te investeren.

Beide landen mogen merken dat ze er niet alleen voor staan bij het vechten tegen de sinds jaren bestaande schrijnende situatie die voor de kinderen die het betreft helaas nog elke dag realiteit is. Dat gevecht vergt de nodige investeringen. Het is immers een investering: de jeugd vormt de toekomst van het land! Als de kinderen een goede plek krijgen in een gezin of een goed tehuis dan gaan ze een betere toekomst tegemoet. Of de andere partijen ervoor voelen, merken we binnenkort als het Europees Parlement over ons voorstel stemt!