eet veel vis
Voorkom darmkanker, eet veel vis
13 sep 2007
Als je wekelijks een keer vis eet, daalt je kans op kanker in de dikke
darm met vier procent. Bij drie keer in de week vis op het menu is dat
twaalf procent, want de kans daalt met vier procent per keer. Dat
concluderen onderzoekers van Wageningen Universiteit deze maand in de
American Journal of Epidemiology, na een meta-analyse van veertien
bestaande studies.
âWe weten al langer dat de consumptie van vis de kans op
dikkedarmkanker vermindertâ, zegt dr. Anouk Geelen van de afdeling
Humane voeding. âHoe dat verband precies in elkaar zit weten we niet.
Misschien komt het door de vetzuren in vette vis, de omega-3-vetzuren.
Als dat zo is, dan beschermen zalm en makreel tegen darmkanker, maar
kabeljauw niet.â
Andere potentiële beschermende componenten in vis zijn volgens
onderzoekers selenium, vitamine D en eiwitten. Een bijkomend effect
kan zijn dat viseters vlees op het menu hebben vervangen door vis.
Rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees, verhogen namelijk de kans
op darmkanker.
Als de ene vissoort wel beschermt en de andere niet, dan verklaart dat
misschien de bescheiden omvang van het effect dat Geelen heeft
gevonden. âWe hebben geen onderscheid kunnen maken naar het soort
visâ, zegt de onderzoeker. âAnders hadden we misschien sterkere
effecten gevonden.â
Geelen gebruikte voor haar onderzoek gegevens van collegaâs die onder
leiding van dr. Ellen Kampman en prof. Pieter van ât Veer voor het
World Cancer Research Fund literatuurstudies hebben verricht naar de
rol van voeding bij het ontstaan van kanker. Eén van de onderzochte
voedingsmiddelen was vis. Uit de cohortstudies, waarbij onderzoekers
grote groepen gezonde mensen langere tijd volgen tot een deel van hen
kanker krijgt, probeerde Geelen te achterhalen welke leefstijlfactoren
de kans op kanker verhogen. Het voordeel van cohortstudies is dat de
onderzoekers de voedingsgewoonten kunnen bepalen voordat de ziekte
ontstaat. Als mensen eenmaal ziek zijn, passen ze hun voeding vaak
aan.
Het beeld dat uit die studies komt is verwarrend. Volgens sommige
studies verhoogt visconsumptie zelfs de kans op dikkedarmkanker. âDe
grootste studie die tot nu toe is verschenen, de European Prospective
Investigation into Cancer and Nutrition, valt echter positief uitâ,
zegt Geelen. âEn in een onlangs verschenen ander groot onderzoek,
waarvan we de uitkomsten niet hebben kunnen meenemen in onze
meta-analyse, komt vis ook positief naar voren.â
Over afzienbare tijd wordt meer duidelijk over de beschermende werking
van vis. Geelen begeleidt een promovendus, ir. Gerda Pot, die de
effecten van vis op dikkedarmkanker bestudeert in een door Brussel
bekostigde interventiestudie. Proefpersonen krijgen hierbij twee keer
per week vette, magere of geen vis te eten. / Willem Koert
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u
aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op
http://www.resource-online.nl.Â