GroenLinks

Lagendijk ontvangt Turkije-rapport International Crisis Group

Toekomst van Turkije 12 september 2007

Op 12 september ontving Joost Lagendijk het rapport "Turkey and Europe: the way ahead" uit handen van hoofdauteur Hugh Pope. Pope is Turkije-expert voor de denktank International Crisis Group (ICG).

Lagendijk bedankte Pope voor zijn werk: "Het ICG rapport is een welkome aanvulling op het publieke debat, dat op dit moment wordt gedomineerd door Sarkozy's twijfels over de mogelijkheid van Turks lidmaatschap van de EU." Lagendijk noemde de ICG de invloedrijkste denktank van Brussel. In de rapporten van de ICG koppelen experts de analyse van een internationaal vraagstuk aan concrete aanbeveling voor beleidsmakers. Doordat de ICG niet gebonden is aan een bepaalde overheid, kan het een kritische houding aannemen tegenover iedereen.

Paradox
Pope zei dat de betrekkingen tussen de EU en Turkije worden gekenmerkt door een paradox. "Er is nu een regering die in staat is om werk te verzetten. Het gouden tijdperk van hervormingen, tussen 2001 en 2004, kan worden voorgezet, nu de interne politieke situatie is gestabiliseerd. De paradox is dat de EU nog nooit zo sceptisch is geweest over het Europese perspectief van Turkije als op dit moment. De woorden die daarbij worden gekozen zijn van een ongekende hardheid."

Positieve invloed EU
Pope noemde verschillende ontwikkelingen in Turkije die in het rapport behandeld worden. Honderden nieuwe wetten werden onder de vorige regering aangenomen, voornamelijk geïnspireerd door het proces van toetredingsonderhandelingen dat in gang is gezet. "De EU heeft een zeer positieve invloed op de economie gehad. Voor het eerst is er sprake van grote buitenlandse investeringen in de Turkse economie. In West-Europa wordt alleen gesproken over de Turken die hier naar toe zijn gekomen, maar West-Europa is ook duidelijk aanwezig in Turkije. Turken bankieren nu bij Fortis en hun yoghurt wordt gemaakt door Danone."

Presentatie Turkije-rapport International Crisis Group

De positie van etnische en religieuze minderheden is verbeterd, gaat Pope verder. Maar ook internationaal is de situatie verbeterd. "We waren in 2004 zelfs bijna tot een oplossing gekomen voor het slepende conflict op Cyprus. Turkije en Griekenland, twee landen die kort geleden nog aartsvijanden waren, onderhouden nu warme betrekkingen. Turkije draagt bovendien bij aan Europese veiligheidsmissies zoals die in Kongo."

Turkije testcase
Daartegenover staat de terughoudendheid en angst die nu uit de EU komt, volgens Pope. Die houding zorgt ervoor dat de invloed van de EU is verminderd. Opmerkingen van EU-leiders haalden een paar jaar terug nog de voorpagina's van de Turkse kranten, maar komen nu niet verder dan pagina vijf. "De islamitische wereld kijkt vol spanning toe: de manier waarop de EU Turkije behandelt, wordt als een testcase gezien voor de manier waarop het Westen een islamitisch land tegemoet treedt."

Jean-Christophe Filori, die zich namens de Europese Commissie met Turkije bezighoudt, kan zich wel in Popes betoog vinden. Hij spoort de Turkse regering aan om snel stappen te zetten die het Turkse lidmaatschapsstreven onderstrepen. Maar hij beklemtoont dat de EU zich aan de beloftes moet houden die zij Turkije heeft gedaan.

Christen-democraten minder positief
De Duitse christen-democratische europarlementariër Elmar Brok is minder positief over de verenigbaarheid van Europa en Turkije. Hij was in 2005 tegen het openen van de onderhandelingen. Dit zou valse hoop wekken, omdat de Europese bevolking toch nooit met Turks lidmaatschap zou instemmen en de EU er met de huidige spelregels niet klaar voor is. Volgens Brok bewijzen de steeds negatievere opiniepeilingen zijn gelijk.

Dwarsbomen EU-hervormingen
Turks lidmaatschap kan bovendien de EU als politiek project frustreren, meent Brok. Turkije is simpelweg te groot voor de EU. Brok brengt in herinnering dat de grootste voorstanders van Turks lidmaatschap, Polen en Groot-Brittannië, ook de grootste dwarsliggers zijn op het gebied van hervormingen van de EU. En die hervormingen zijn essentieel om ruimte te scheppen voor de Turkse toetreding.

Presentatie Turkije-rapport International Crisis Group zaal

Strategie Frankrijk
De Franse journalist Jean Quatremer licht de strategie van de Franse president Sarkozy toe. Deze is tegen Turks lidmaatschap, maar zou willen voorkomen dat Frankrijk de grote dwarsligger wordt en hoopt dat de Turken, na langdurige onderhandelingen, er zelf de brui aan geven.

Wantrouwen tegen islam
Sarkozy koestert bovendien een groot wantrouwen tegen de islam, volgens Quatremer. De aanwezigen zijn positiever over de rol van de islam in Turkije. Filori zegt dat de Europese Commissie zich niet makkelijk om de tuin laat leiden, maar dat ze in de Turkse politiek geen enkele islamitisch-fundamentalistische tendens heeft waargenomen. Pope hekelt het Noord-Europese debat over de islam, dat lijdt aan een groot gebrek aan nuance. "De Turkse islam is vrij modern en kan je zien als een soort Euro-islam."

Zie ook:

* volledig rapport Turkey and Europe the way ahead (PDF)

* dossier Turkije en EU-lidmaatschap